Wetenschappers ontdekken dat nanodeeltjes uit tatoeages in het lichaam belanden

EUROPEAN SYNCHROTRON RADIATION FACILITY

Volgens een studie gepubliceerd in Scientific Reports op 12 september ll. en uitgevoerd door Duitse wetenschappers en het ESRF, de European Synchrotron, Grenoble (Frankrijk), belanden de elementen uit de inkt voor tatoeages in het lichaam als micro- en nanopartikels die de lymfeklieren bereiken. Het is de eerste keer dat er analytisch bewijs is van het transport van verschillende organische en anorganische pigmenten en toxische onzuiverheden.

"Als iemand een tattoo wil is men vaak voorzichtig in het kiezen van een salon dat zeker gebruik maakt van steriele naalden. Niemand controleert de chemische samenstelling van de kleuren, maar onze studie laat zien dat dit misschien wel aangewezen is” verklaart Hiram Castillo, één van de auteurs van de studie en wetenschapper bij het ESRF.

De realiteit is dat weinig bekend is over de mogelijke onzuiverheden in het kleurenmengsel dat op de huid wordt aangebracht. De meeste tattoo inkten bevatten organische pigmenten maar ook conserveermiddelen en verontreinigingen zoals nikkel, chroom, mangaan of kobalt. Naast koolzwart is het tweede meest voorkomende ingrediënt in tatoo-inkten, titaniumdioxide (TiO2), een wit pigment dat meestal toegepast wordt om bepaalde tinten te creëren wanneer ze met kleurstoffen gemengd worden. TiO2 wordt ook vaak gebruikt in voedingssupplementen, zonneschermen en verven. Vertraagde genezing, samen met huidzwelling en jeuk, worden vaak geassocieerd met witte tatoeages en dus met het gebruik van TiO2. Wetenschappers uit het ESRF, het Duits federaal instituut voor risicobeoordeling, de universiteit van Ludwig-Maximilians en de Physikalisch-Technische Bundesanstalt zijn erin geslaagd om een zeer duidelijke beeld te krijgen over de plaats waar de titaandioxide in het weefsel komt.

De gevaren die mogelijk voortvloeien uit tatoeages werden alleen nog maar onderzocht langs chemische analyse van de inkten en hun afbraakproducten in vitro. "We wisten al dat pigmenten van tatoeages zich naar de lymfeklieren verplaatsten: de lymfeklieren worden nl. getint met de kleur van de tattoo. Als reactie reinigt het lichaam de plaats van toegang van de tattoo. Men wist tot nu toe niet dat dit in nano-vorm gebeurt die niet hetzelfde gedrag hebben als de deeltjes op micro-niveau. En dat is het probleem: we weten niet hoe nanodeeltjes reageren ", legt Bernhard uit Hesse, één van de twee eerste auteurs van de studie en ESRF-bezoekend wetenschapper.

X-ray fluorescentiemetingen op ID21 lieten het team toe om titaandioxide op het micro- en nanobereik in de huid en de lymfatische omgeving te lokaliseren. Ze vonden een breed scala aan deeltjes van enkele micrometer in de huid, maar de kleinere (nano) deeltjes werden alleen ontdekt in de lymfeklieren. Dit kan leiden tot de chronische vergroting van deze klieren en levenslange blootstelling. Wetenschappers gebruikten de techniek van Fourier’s infrarood spectroscopie om biomoleculaire veranderingen in de weefsels te beoordelen in de nabijheid van de tattoo deeltjes.

Als besluit rapporteren de wetenschappers sterk bewijs te hebben voor zowel migratie als langdurige afzetting van giftige elementen van tattoo pigmenten, alsmede conformatieve veranderingen van biomoleculen die soms gekoppeld zijn aan huidontsteking en andere problemen.

De volgende stap voor het team bestaat uit het nemen van monsters van patiënten met nadelige effecten door tattoos en die te onderzoeken om banden met chemische en structurele eigenschappen van de pigmenten te vinden die gebruikt worden om deze tatoeages te creëren.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag