Het uitstellen van maaltijden heeft gevolgen voor het suikergehalte van het lichaam


UNIVERSITEIT VAN SURREY

In de eerste menselijke studie van zijn soort ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Surrey dat uitstelling van de maaltijden, het rcadiaanse ritme van suiker in het bloed vertraagt. Volgens de nieuwe studie gerapporteerd in het tijdschrift Current Biology, kunnen de bevindingen een doorbraak betekenen in het verlichten van de gevolgen van jetlag en ploegwerk.

Tijdens deze innovatieve studie onderzochten dr. Jonathan Johnston en dr. Sophie Wehrens van de Universiteit van Surrey de impact van het veranderen van de tijdstippen van maaltijden op de circadiaanse ritmes van tien vrijwilligers. Circadiaanse ritmes zijn bij benadering 24 uur per uur gereguleerd door de interne klokken van het lichaam die veel fysiologische processen in het lichaam beïnvloeden.

Vrijwilligers kregen drie maaltijden: ontbijt, lunch en diner. In de eerste fase van de studie werd de eerste maaltijd 30 minuten na het wakker worden gegeven met de latere maaltijden met intervallen van vijf uur; terwijl in de tweede fase elke maaltijd 5 uur na wakker worden werd vertraagd. Onmiddellijk na elke fase werden sequentiële bloedmonsters en vetbiopsies van elke vrijwilliger genomen in gespecialiseerde laboratoriumomstandigheden, die de meting van interne circadiaanse ritmes mogelijk maken.

Onderzoekers ontdekten dat het uitstellen van de maaltijden met vijf uur hetzelfde effect had op de ritmes van de bloedsuikerspiegel. Deze ontdekking laat zien dat maaltijden de interne klokken synchroniseren die de ritmes van de bloedsuikerspiegel regelen. Onderzoekers hebben aangegeven dat mensen die worstelen met circadiaanse ritmestoornissen, waaronder shiftwerkers en mensen die langafstandsvluchten ondernemen, tijdig hun maaltijden zouden moeten nemen om hun lichaamsklokken opnieuw te synchroniseren.

Verrassend ontdekten onderzoekers dat de vertraging in de maaltijden de insuline- of triglyceride (vet) niveaus in het bloed niet beïnvloedde, wat aangeeft dat de bloedglucose ritmes kunnen worden geregeld door afzonderlijke circadiaanse klokken.

Hoofdonderzoeker van de studie, dr. Jonathan Johnston, van de Universiteit van Surrey, zei: "Er is aangetoond dat regelmatige jetlag en shiftwerk negatieve effecten heeft op het lichaam, met inbegrip van metabolische stoornissen.

"Met het veranderen van de maaltijden kunnen de lichaamsklokken worden geregeld die de stofwisseling van de suiker reguleren. Dit zal ons helpen bij het ontwerpen van voedingsregimes om het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals obesitas en hart- en vaatziekten bij mensen met verstoorde circadiaanse ritmes, te verminderen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica