Moeilijke bazen zijn slecht voor je gezondheid


Mensen die werken voor werkgevers met psychopathische en narcistische trekken voelen zich niet alleen depressief als gevolg van het pestgedrag van hun bazen maar hebben ook meer kans om ten prooi te vallen aan eigen ongewenst gedrag op het werk.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van een onderzoeksteam aan de Business School van de Universiteit van Manchester. Hoofdonderzoeker Abigail Phillips stelde haar bevindingen voor tijdens de jaarlijkse conferentie van de afdeling Occupational Psychology van de British Psychological Society in Liverpool.

1200 personen namen deel aan drie studies die vragenlijsten moesten invullen in verband met hun eigen psychologisch welzijn, prevalentie van pesterijen op het werk in hun organisatie en de persoonlijkheid van hun managers. De deelnemers kwamen uit verschillende sectoren en landen.

Uit analyse van de gegevens bleek dat degenen die werkten voor leiders met hierboven genoemde kenmerken kloegen over een lagere werktevredenheid en hoger scoorden op depressie. Niet alleen het welzijn van de werknemers leed onder de situatie maar incidenten rond contraproductief werkgedrag en pesterijen op het werk waren talrijker.

Mevrouw Phillips zei: "Over het algemeen is het beeld duidelijk: leiders met donkere trekjes zijn slecht voor organisaties. Zij die hoog scoren in psychopathie en narcisme hebben een sterk verlangen naar macht en vaak ontbreekt empathie. Deze giftige combinatie kan leiden tot het uitbuiten van anderen, daarbij rekening houdend met hun werk, overdreven kritiek en over het algemeen agressief gedrag. Met andere woorden, leiders met psychopathische en narcistische trekken hebben meer kans om te ontaarden in pestkoppen. "

ďPesten is natuurlijk vervelend voor de gepesten maar creŽert ook een giftige werkomgeving voor alle betrokkenen. Kortom, bazen, die hoog scoren op psychopathie en narcisme creŽren ongelukkige en ontevreden medewerkers die hun eigen gang gaan in het bedrijf . '

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media