Isoflavonen in voeding gelinkt aan verhoogd risico op progressieve prostaatkanker

Voedingsopname van isoflavonen werd gelinkt aan een verhoogd risico op progressieve kanker in een recente studie van het International Journal of Cancer. Er werden geen statistisch significante associaties geobserveerd tussen de inname van isoflavonen en non-progressieve prostaatkanker.

Isoflavonen zijn een type phytoestrogenen, een familie oestrogeen-achtige bestanddelen in planten die voorkomen in sojabonen, kudzuwortels en Amerikaanse aardnoten.

Op de interventie afdeling van de Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial werden tijdens een mediane follow up van 11,5 jaar onder 27.004 mannen 2.598 gevallen van prostaatkanker vastgesteld (waaronder 287 progressieve gevallen). Het voedingspatroon werd vastgesteld door middel van een voedselfrequentie vragenlijst.

“Prostaatkanker is een ernstige kankervorm in westerse landen en in de Aziatische landen zijn de aantallen de laatste tientallen jaren aanmerkelijk gestegen,” zegt senior auteur dr. Jianjun Zhang van de Indiana University Fairbanks School of Public Health. “Onze studie biedt baanbrekend bewijs dat voedselinname van isoflavonen verschillende effecten heeft op progressieve en non-progressieve kanker. Deze waarneming is belangrijk om de etiologie en preventie van prostaatkanker te begrijpen maar moet nog in meerdere epidemiologische studies onder bevolkingsgroepen met verschillende voedingspatronen worden bevestigd.”

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag