Slechte sociale vaardigheden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Arizona lopen degenen die worstelen met sociale situaties een groter risico op geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Dat komt omdat mensen met slechte sociale vaardigheden de neiging hebben meer stress en eenzaamheid te ervaren die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid, zei studie auteur Chris Segrin, hoofd van de UA Afdeling Communicatie.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Health Communication, is één van de eersten om sociale vaardigheden te koppelen aan fysieke en niet alleen aan mentale gezondheid.

"We weten al lang dat sociale vaardigheden verband houden met psychische problemen zoals depressie en angst", zei Segrin. "Maar wij wisten tot nu toe niet dat sociale vaardigheden ook voorspellend zijn voor een slechtere fysieke gezondheid." Twee variabelen - eenzaamheid en stress - lijken de band te zijn tuseen sociale vaardigheden en gezondheid. Mensen met slechte sociale vaardigheden hebben een hoog niveau van stress en eenzaamheid. "

De studie is gebaseerd op een onderzoek van een nationaal representatieve groep van 775 mensen tussen 18 en 91 jaar oud, die werden gevraagd om online te reageren op vragen waarmee sociale vaardigheden, stress, eenzaamheid en geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen gemeten worden.

Sociale vaardigheden verwijzen naar de communicatievaardigheden die mensen in staat stellen effectief en op gepaste wijze met anderen te communiceren. Segrin richtte zich op vier specifieke indicatoren van sociale vaardigheden: het vermogen om anderen emotioneel te ondersteunen; onthulling, of de mogelijkheid om persoonlijke informatie met anderen te delen; negatieve assertieve vaardigheden, of het vermogen om te weerstaan aan onredelijke verzoeken van anderen; en vaardigheden voor het initiëren van relaties, of het vermogen om jezelf aan anderen voor te stellen en ze te leren kennen.

De deelnemers met tekorten in die vaardigheden meldden meer stress, meer eenzaamheid en een slechtere algemene mentale en fysieke gezondheid, zei Segrin.

Hoewel de negatieve effecten van stress op het lichaam al lang bekend zijn, is eenzaamheid een recent erkende gezondheidsrisicofactor.

"We begonnen ongeveer 15 jaar geleden te beseffen dat eenzaamheid een behoorlijk ernstig risico is voor gezondheidsproblemen, net zo ernstig als roken, obesitas of het eten van vetrijk voedsel met gebrek aan lichaamsbeweging," zei Segrin.

Segrin vergelijkt de ervaring van eenzaamheid met de manier waarop mensen zich voelen als ze haast hebben om de deur uit te gaan en hun sleutels niet kunnen vinden met dit verschil dat het gevoel nooit echt verdwijnt.

"Wanneer we onze sleutels kwijtraken is er 99 procent kans dat we ze terug vinden, de stress verdwijnt, we stappen in de auto en het is voorbij," zei hij. "Eenzame mensen ervaren diezelfde hectische zoektocht - in dit geval niet voor autosleutels, maar voor zinvolle relaties - maar ze hebben niet het vermogen om aan die stress te ontsnappen. Ze vinden niet wat ze zoeken en de stress van verwoed blijven zoeken belast hen. "

Het goede nieuws is, zegt Segrin, dat sociale vaardigheden ontvankelijk zijn gebleken voor interventie.

"Voor mensen die hun sociale vaardigheden echt willen verbeteren en eraan willen werken, is er therapie, is er counseling en is er sociale vaardigheidstraining", zei hij. Helaas realiseren veel mensen met slechte sociale vaardigheden het zich niet, zei Segrin.

"Eén van de problemen met het hebben van slechte sociale vaardigheden is een gebrek aan sociaal bewustzijn: als ze de datum niet halen, krijgen ze de baan niet, komen ze in ruzie met collega's of hun partner en zien zij zichzelf niet als een probleem, "zei Segrin. "Ze lopen rond met deze gezondheidsrisicofactor en ze zijn er zich niet eens van bewust.”

Waar komen sociale vaardigheden vandaan?

Sociale vaardigheden worden meestal in de loop van de tijd geleerd in het huisgezin van herkomst en doorlopend in het leven. Toch suggereren sommige wetenschappelijke gegevens dat bepaalde kenmerken, zoals sociabiliteit of sociale angstgevoelens, op zijn minst gedeeltelijk erfelijk kunnen zijn, zei Segrin, die 31 jaar sociale vaardigheden heeft bestudeerd.

Hoewel Segrin dit in zijn huidige studie niet aan de orde stelt, zegt hij dat technologie, met al zijn voordelen, de sociale vaardigheden, vooral bij jongeren, ernstig kan belasten. "Het gebruik van technologie - in het bijzonder sms'en - is vandaag waarschijnlijk één van de grootste belemmeringen voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij jonge mensen," zei hij. "Alles is zo gecondenseerd en uitgedrukt in bites, en dat is niet de manier waarop menselijke wezens al duizenden jaren hebben gecommuniceerd. Het maakt jonge mensen schuchter wanneer ze oog in oog staan met anderen, en weten niet wat zeggen of doen; er is geen sociale interactie en ik ben bang dat dit jonge mensen echt pijn doet. "

Ouders kunnen helpen bij de sociale vaardigheden van hun kinderen - en, op hun beurt, hun gezondheid - niet alleen door de de tijd van bescherming te beperken, maar ook door ervoor te zorgen dat kinderen regelmatig worden blootgesteld aan situaties waarin persoonlijke sociale interactie nodig is, zei Segrin.

"Het kan een zomerkamp zijn, een sportprogramma, een kerkgemeenschap - iets waar ze met leeftijdsgenoten gewoon praten en dingen doen," zei hij.

Toekomstig studies, zei Segrin, zouden moeten onderzoeken hoe andere aspecten van sociale vaardigheden van invloed kunnen zijn op de gezondheid. Hij is ook geïnteresseerd in de invloed van sociale vaardigheden op degenen die worstelen met chronische ziekten.

"Ik wil graag weten hoe waardevol goede communicatievaardigheden zijn", zei Segrin. "Ze zullen niet alleen ten goede komen aan het sociaal leven maar ook aan de fysieke gezondheid."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag