Kunstmatig licht van digitale apparaten vermindert de slaapkwaliteit

UH-optometrie studie: Melatonine piekt wanneer blauw licht geblokkeerd wordt.

UNIVERSITEIT VAN HOUSTON

Het valt niet te ontkennen dat we verzot zijn op onze digitale apparaten ook en vooral ’s avonds. Wie heeft niet eens gespeeld met zijn smartphone of tablet of vanuit bed naar zijn flatscreen-tv gekeken? Uit een nieuw onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Houston College of Optometry, gepubliceerd in Ophtalmic & Physiological Optics, bleek dat blauw licht van deze apparaten kan bijdragen tot een hoge prevalentie van slaapdysfunctie.

Deelnemers aan de studie tussen 17 en 42 jaar, droegen drie uur voor slaaptijd gedurende twee weken een bril die korte golflengtes blokkeert terwijl ze hun nachtelijke digitale routines uitvoerden. Resultaten toonden een 58 procent toename van hun melatonine niveaus, de chemische stof die ons lichaam verwittigt dat het tijd is om te gaan slapen. Die stijgingen zijn zelfs hoger dan bij het innemen van melatonine supplementen, volgens Dr. Lisa Ostrin, de UH College of Optometry assistent professor die de studie leidde.

"De belangrijkste vaststelling is dat het blauwe licht 's nachts daadwerkelijk de slaapkwaliteit vermindert. Slaap is erg belangrijk voor de regeneratie van veel functies in ons lichaam," zei Ostrin.

Door middel van slaapmonitoren die de de deelnemers 24 uur per dag droegen constateerde men dat de 22 deelnemers sneller insliepen en zelfs hun nachtrust met 24 minuten per nacht verhoogde, volgens Ostrin.

De grootste bron van blauw licht is zonlicht, maar het is ook aanwezig in de meeste LED-apparaten. Blauw licht verhoogt de alertheid en regelt onze interne lichaamsklok, of circadiaans ritme, dat ons lichaam inlicht wanneer het slaap nodig heeft. Dit kunstlicht activeert fotoreceptoren die intrinsiek lichtgevoelige retinale ganglioncellen (ipRGC's) genoemd worden, die melatonine onderdrukken.

Ostrine beveelt aan om de schermtijd te beperken, schermfilters aan te brengen, computerbrillen te dragen die blauw licht blokkeren of antireflectieve lenzen te gebruiken om de effecten van kunstmatig licht tijdens de nacht te compenseren. Sommige apparaten bevatten zelfs nachtstandinstellingen die de blauwe belichting beperken.

"Door gebruik te maken van blauw blokkerende glazen verminderen we de invoer aan de fotoreceptoren, zodat we de slaap kunnen verbeteren en nog steeds onze apparaten kunnen gebruiken. Dat is fijn omdat we 's nachts nog steeds productief kunnen zijn," zei Ostrin.

Volgens de meest recente bevindingen van de Sleep Health Index® van de Sleep Sleep Foundation zijn driekwart Amerikanen tevreden over hun slaap maar meer dan vier op de tien Amerikanen zeggen dat tenminste één keer gedurende zeven dagen, hun dagelijkse activiteiten significant beïnvloed worden door slechte of onvoldoende slaap.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica