Niet kunnen slapen door stress? Hier de remedie.


UNIVERSITEIT VAN TSUKUBA

Iedereen weet uit ervaring dat stressvolle gebeurtenissen ongetwijfeld een goede nachtrust beïnvloeden. Wetenschappers van het Japanse slaapinstituut ontdekten dat een actieve component in suikerriet en andere natuurproducten stress kan beheersen en helpt om goed te slapen.

In de steeds maar veranderende wereld van vandaag, versterken veeleisende banen en sociaal-economische factoren het slaapgebrek onder de menselijke bevolking. Slaapgebrek veroorzaakt een enorme hoeveelheid stress, en stress op zichzelf is een van de belangrijkste redenen voor slaapgebrek of problemen met in slaap vallen. De op dit moment verkrijgbare slaappillen pakken de stressfactor niet aan en hebben vaak heftige bijwerkingen. Slaapgebrek wordt ook in verband gebracht met andere ziekten zoals obesitas, hart- en vaataandoeningen, depressie, angstgevoelens, manische beperkingen, etc.

De onderzoeksteam onder leiding van Mahesh K. Kaushik en Yoshihiro Urade van het International Institute for Integrative Sleep Medicine (WPI-IIIS), universiteit van Tsukuba, ontdekten dat octacosanol stress vermindert en stress-gerelateerde slaapproblemen herstelt.

Octacosanol is overvloedig aanwezig in verschillende dagelijkse voedingsproducten, zoals suikerriet (dun wit laagje op de oppervlakte), rijstvezels, tarwekiemolie, bijenwas, etc. Het onbewerkte concentraat is policosanol, met octacosanol als hoofdbestanddeel. Policosanol en octacosanol worden al gebruikt voor verschillende andere medische aandoeningen.

Bij deze studie gingen de wetenschappers verder en onderzochten het effect van octacosanol op de slaapregulatie door orale toedingen bij licht gestresste muizen. Octacosanol verminderde het corticosteronniveau in het bloedplasma, wat een stress marker is. De met octacosanol behandelde muizen vertoonden ook een normale slaap, die eerder verstoord werd door stress.

Daarom stellen zij dat octacosanol de stress bij muizen matigt en de door stress aangetaste slaap herstelt naar normaal. Echter, de auteurs stelden ook dat octacosanol geen invloed had op gewone dieren. Deze uitkomsten lieten duidelijk zien dat octacosanol een actieve samenstelling is met het vermogen om stress te verminderen en slaap te bevorderen, en mogelijk waardevol kan zijn bij de behandeling van door stress veroorzaakte slapeloosheid.

Octacosanol als therapie kan als veilig beschouwd worden voor menselijk gebruik, omdat het op voeding gebaseerde samenstelling heeft.

Octacosanol/policosanol supplementen worden door mensen gebruikt voor vetmetabolisme, cholesterol vermindering of om kracht op te bouwen. Goed georganiseerde klinische studies moeten echter gedaan worden om het effect op mensen te bevestigen wat betreft stressverminderende en slaapbevorderende eigenschappen. “Toekomstige studies zullen ook gericht zijn op het vaststellen van de invloed van octacosonol op bepaalde hersengebieden, BBB doorlaatbaarheid en het mechanisme waardoor octacosanol stress vermindert,” zegt Kaushik.

Vertaling: Ellen Lam


Bezoek ook eens onze webwinkel