Geluidsgolven stimuleren geheugen ouderen en diepe slaap


“Pink noise” dat gesynchroniseerd wordt met hersengolven verdiept slaap en verdrievoudigt geheugenscore bij ouderen

NORTHWESTERN UNIVERSITY

Zachte stimulatie via geluid, zoals het ruisen van een waterval, dat synchroon loopt met het ritme van hersengolven, verbeterde de slaap significant bij ouderen en het verbeterde ook hun vermogen om woorden te onthouden, zo blijkt uit een studie van Northwestern Medicine.

Diepe slaap is essentieel voor het geheugen. Maar vanaf de middelbare leeftijd neemt de diepe slaap aanzienlijk af, wat volgens wetenschappers bijdraagt aan geheugenverlies tijdens het ouder worden.

De geluidsstimulatie versterkte de diepe slaap aanzienlijk bij deelnemers en de scores op een geheugentest waren ook beter.

“Dit is een innovatieve, eenvoudige en veilige benadering die kan zorgen voor verbetering van de hersengezondheid, zonder inzet van medicijnen,” aldus seniorauteur, slaapdeskundige en hoogleraar neurologie dr. Phyllis Zee, van de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Dit is een mogelijk middel om het geheugen van ouderen te verbeteren en om de normale achteruitgang van het geheugen door het ouder worden te beteugelen.”

Het onderzoek is op 8 maart gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience. In dit onderzoek kregen 13 deelnemers van 60 of ouder de ene nacht een akoestische stimulatie en de andere nacht een namaak stimulatie. Dat laatste hield in dat de procedure hetzelfde was als bij de akoestische stimulatie, maar de deelnemers kregen geen geluid te horen tijdens de slaap. Zowel bij de echte als de nepsessies deden de deelnemers de avond van tevoren en de volgende ochtend een geheugentest. Het vermogen zich dingen te herinneren nam over het algemeen met een paar procent toe bij de ochtendtest in de gevallen dat geen geluid was gebruikt. Maar als wel geluidsstimulatie met “pink noise” (signaal waarin alle toonhoogtes voor het gehoor evenredig vertegenwoordigd zijn) was gebruikt was de gemiddelde verbetering drie keer zo groot.

De ouderen werden gerekruteerd uit de Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease Center van Northwestern. De mate van verbetering van de diepe slap was gerelateerd aan de mate van de verbetering van het geheugen, wat aangeeft dat de diepe slaap belangrijk blijft voor het geheugen, zelfs op oudere leeftijd.

Hoewel de wetenschappers van Northwestern het effect van meerdere nachten geluidsstimulatie achter elkaar nog niet hebben bestudeerd, zou deze methode een werkbare interventie kunnen zijn voor langduriger gebruik thuis, zegt Zee. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat akoestische stimulatie tijdens de slaap ervoor kan zorgen dat dingen beter beklijven in het geheugen van jonge mensen. Maar bij ouderen is het niet eerder getest.

Het nieuwe onderzoek was wel gericht op ouderen – die veel meer te winnen hebben bij een betere diepe slaap wat het geheugen betreft – en er werd een nieuw geluidssysteem gebruikt dat ervoor zorgde dat de geluidsstimulatie bij oudere mensen effectiever was.

Het onderzoek maakte gebruik van een nieuwe benadering, waarbij de hersengolven van iemand op het moment van gebeuren werden uitgelezen en dan werd de zachte geluidsstimulatie precies op een moment van communicatie tussen neuronen ingevoegd, tijdens de diepe slaap, die per persoon varieert.

Tijdens de diepe slaap vertraagt het aantal de hersengolven tot ongeveer één per seconde, terwijl het tijdens de waaktoestand om ongeveer tien golven per seconde gaat.

Giovanni Santostasi, een van de auteurs van de studie, ontwikkelde een algoritme dat het geluid levert tijdens de omhooggaande beweging van de langzame golfbeweging. De stimulatie vergroot de synchronisatie van de neuronenactiviteit. Na de stimulatie namen tijdens de slaap van de oudere deelnemers de langzame golven toe.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag