Chronisch slaapgebrek ondermijnt imuunsysteem


Een van de eerste onderzoeken buiten slaapkliniek

UNIVERSITY OF WASHINGTON HEALTH SCIENCES/UW MEDICINE

Veel mensen geven aan ziek te worden als ze niet genoeg slaap krijgen. Een nieuwe studie helpt ons uit te leggen waarom.

Onderzoekers namen bloed af bij 11 paar identieke tweelingen met verschillende slaappatronen en ontdekten dat de tweelinghelft die korter sliep kampte met een verlaagd imuunsysteem, vergeleken met zijn of haar broer of zus. De uitkomsten werden 25 januari 2017 gepubliceerd in "Sleep".

"Wat we laten zien is dat het immuunsysteem op z'n best functioneert als het genoeg slaap krijgt. Zeven of meer uur slaap is aanbevolen voor een optimale gezondheid," zegt hoofdauteur dr. Nathaniel Watson, mededirecteur van het UW Medicine Sleep Center van Harborview Medical Center.

Een belangrijk kenmerk van deze studie was de inzet van identieke tweelingen om de belangrijke genetische, bepalende factor voor de duur van onze slaap vast te stellen. Volgens onderzoekers vormt onze genetica 31-55% van de slaapduur, het restant wordt bepaald door gedrag en omgeving.

Dr. Sina Gharib, directeur van UW Medicine's Computational Medicine Core van het Center for Lung Biology, en senior auteur van het artikel, legde uit dat veel bestaande gegevens laten zien dat een beperkte slaap - voor een bepaalde tijd in een slaapkliniek - ontstekingsmarkers kan verhogen en immuuncellen activeert. Er is echter weinig bekend over de effecten van een korte slaapduur onder normale omstandigheden en op langere termijn. Deze studie maakte gebruik van "normale" omstandigheden, zei hij, en demonstreerde voor het eerst dat chronisch slaaptekort zorgt voor het afbreken van systemen die betrokken zijn bij de immuunrespons voor circulatie van witte bloedlichaampjes.

"De resultaten komen overeen met studies die aantonen dat gevaccineerde mensen met slaaptekort een lagere antistoffenrespons hebben en als je mensen met slaaptekort blootstelt aan een rhinovirus lopen zij meer kans om het te krijgen," zegt Watson. "Deze studie zorgt voor meer informatie over slaap in verband met onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in verband met de gezondheid van ons immuunsysteem."

De onderzoekers zeggen dat, volgens gegevens van de Centers for Disease Control, mensen in de VS de laatste honderd jaar gemiddeld 1,5 tot 2 uur minder slapen, en ongeveer 1/3 van de werkende gemeenschap slaapt minder dan 6 uur per nacht.

"Onze moderne maatschappij, met de controle over het licht, de overal aanwezige technologie en ontelbare tegenstrijdige belangen omtrent 'tijd', samen met het in deze tijd onderschatte belang van slaap, heeft er op grote schaal voor gezorgd dat slaap geen prioriteit meer heeft," schrijven zij.

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media