Minder slapen kan bijdragen tot zwangerschapsdiabetes.


UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN CHICAGO

In de afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid slaaptijd in de Verenigde Staten aanzienlijk gedaald; bijna een kwart van de vrouwen en 16 procent van de mannen heeft onvoldoende slaap. Nu heeft een nieuwe studie vastgesteld dat het gebrek aan slaap bij zwangere vrouwen kan bijdragen tot de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes.

Deze bevindingen werden gemeld in het tijdschrift Sleep Medicine Reviews.

"Verband tussen verminderde slaap en verhoogd risico op diabetes is gerapporteerd in verschillende grote studies bij niet zwangere vrouwen,Ē zei Dr. Sirimon Reutrakul. Reutrakul is universitair hoofddocent in de endocrinologie, diabetes en metabolisme aan de Universiteit van Illinois aan de Chicago College of Medicine en leidend auteur van de studie.

Een paar studies hebben de korte slaapduur gekoppeld aan verhoogde bloedsuikerspiegel bij zwangere vrouwen. "Meer informatie is nodig om te bepalen of de korte slaapduur een bijdragende factor is aan de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes," zei Reutrakul.

Zwangerschapdiabetes is een aandoening die het meest voorkomt in het tweede of derde trimester. De meeste zorgverleners suggereren om zwangere vrouwen een screeningstest te laten ondergaan tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Verhoogde bloedsuikerspiegels geven aan dat een vrouw een verhoogd risico heeft op zwangerschapsdiabetes; er is dan een extra test nodig om dit te diagnosticeren.

Zwangerschapdiabetes komt voor bij drie tot zeven procent van alle zwangerschappen in de Verenigde Staten. Meestal zijn er geen symptomen bij de moeder en de bloedsuikerspiegel komt normaal terug na de geboorte van de baby. Babys geboren uit moeders met zwangerschapsdiabetes hebben de neiging tot hoog geboortegewicht. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Hun baby's hebben ook een verhoogd risico op diabetes type 2 en obesitas.

Reutrakul en haar collega's hebben een meta-analyse uitgevoerd van acht studies; die betrof 17308 zwangere vrouwen die voor de slaapduur werden beoordeeld (alle studies gebruikten zelfrapporterende vragenlijsten behalve ťťn met objectief gemeten slapen met behulp van een accelerometer) en voor zwangerschapsdiabetes. De onderzoekers kregen ook individuŽle deelnemersgegevens van vier aanvullende studies die de metingen van de bloedsuikerspiegel bevatten en de slaapduur bij 287 zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes voor verdere analyse.

Uit hun analyse bleek dat de gemiddelde slaapduur van minder dan 6 uur was geassocieerd met een 1,7-voudige toename van het risico op diagnose van zwangerschapsdiabetes. Onder de deelnemers uit studies waar de slaap objectief werd gemeten en waar individuele patiŽntgegevens beschikbaar werden gesteld, hadden degenen die minder dan 6,25 uur per nacht sliepen, een 2,84 maal hoger kans op zwangerschapsdiabetes in vergelijking met vrouwen die meer dan 6,25 uur per nacht sliepen; zij hadden ook een hogere bloedsuikerspiegel bij hun screeningstest.

"Dit is de eerste meta-analyse die vaststelt dat zowel de zelfgemelde als objectief gemeten korte slaapduur verband houdt met verhoogde bloedsuikerspiegels tijdens de zwangerschap, evenals een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes," zei Reutrakul. "Meer onderzoek is nodig om onze bevindingen te bevestigen en om te bepalen of slaapverlenging gunstig kan zijn voor het verlagen van het risico op zwangerschapsdiabetes."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag