Vloeibare nicotine voor e-sigaretten is giftig voor kinderen


AMERICAN COLLEGE OF EMERGENCY PHYSICIANS

Een 6-jarig kind dat per ongeluk vloeibare nicotine innam, die bedoeld was voor de e-sigaretten van haar ouders, had onmiddellijk medische hulp nodig, waarbij zij onder andere direct aan de beademing moest en een nacht op de intensive care moest verblijven. Het rapport over dit unieke geval verscheen kortgeleden online, in de Annals of Emergency Medicine ("Unintentional Pediatric Ingestion of Electronic Cigarette Nicotine Refill Liquid Necessitating Intubation"), een paar weken nadat de US Surgeon General (hoofd Volksgezondheidszorg in de VS, aangesteld door de President) een rapport uitgaf waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van elektronische sigaretten als zijnde een “belangrijk probleem voor de volksgezondheid”.

“Vloeibare nicotine is zeer geconcentreerd, wat het vooral gevaarlijk maakt in huishoudens met kinderen,” zei hoofdauteur van de studie dr. Matthew Noble, van het Department of Emergency Medicine aan de Oregon Health and Science University te Portland. “In dit geval verloor het meisje bijna direct na het drinken van de nicotine het bewustzijn en ondanks het feit dat haar ouders direct actie ondernamen en haar naar de eerste hulp brachten, was het toch nodig om haar aan de beademing te leggen en moest ze op de intensive-careafdeling verblijven. Gelukkig kon ze uiteindelijk in een stabiele toestand het ziekenhuis verlaten, maar als de omstandigheden maar iets anders waren geweest had het weleens heel tragisch kunnen aflopen.”

De moeder van het patiëntje had een leeg ibuprofenflesje gevuld met vloeibare nicotine, die ze online had gekocht en die ze zelf mengde met plantaardige glycerine. De vader van het kind, die niet doorhad dat het flesje de nicotine van zijn vrouw bevatte, gaf een dosis aan zijn dochter tegen de pijn vanwege een verstuikte enkel. De effecten traden onmiddellijk op en de vader had binnen 5 minuten het alarmnummer gebeld. Zelfs nadat ze weer bij bewustzijn was gekomen was ze psychisch van slag, haar hartslag was verlaagd, ze begon over te geven kreeg enorme zweetaanvallen, ze had spiertrekkingen en kon haar ontlasting niet ophouden.

De maximale commerciële nicotineconcentraties zijn momenteel niet goed vastgesteld noch goed gereguleerd. Sommige elektronische sigarettengebruikers zijn voor het verhogen van de nicotinegehaltes in e-sigaretten om dichter bij de hoeveelheid te komen die in normale sigaretten van tabak zit. Nu nicotineproducten online worden verkocht en direct verkrijgbaar zijn voor consumenten, hebben e-sigarettengebruikers toegang tot een reeks nicotine-navullingsproducten, waaronder sterk geconcentreerde vloeibare nicotine.

“Bij toenemend gebruik van e-sigaretten lopen kinderen ook steeds meer risico op vergiftiging door inname van veel grotere hoeveelheden nicotine uit sterk geconcentreerde navullingen, zoals in het geval van ons voorbeeld,” zegt dr. Noble. “We verwachten dat eerste-hulpartsen en klinieken waar vergiftigingen behandeld worden vaker klinisch significante gevallen van nicotinevergiftiging zullen gaan tegenkomen, vooral bij kinderen.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media