E-sigaretten breiden tabaksgebruik uit onder jongeren


Eerste nationale analyse toont aan dat de e-sigaret laag-risico jongeren aantrekt met weinig kans op het beginnen met roken

UNIVERSITY VAN CALIFORNIA - SAN FRANCISCO

E-sigaretten - waarvan sommigen dachten dat ze zouden zorgen voor een afname van het aantal rokende jongeren - trekken daarentegen een nieuwe groep jongeren aan die misschien niet zou zijn gaan roken, volgens een nieuwe studie van de UC San Francisco.

In deze eerste nationale analyse van de impact van e-sigaretten op rook-trends door jongeren in de Verenigde Staten, vonden UCSF onderzoekers geen bewijs dat e-sigaretten ervoor gezorgd hebben dat het roken door jongeren afnam. Sterker, in 2014 was gecombineerd gebruik van sigaretten en e-sigaretten door jongeren hoger dan het totale sigarettengebruik in 2009, volgens de studie.

De auteurs concludeerden dat de laag-risico jongeren in de studie, die doorgingen met het roken van gewone sigaretten, waarschijnlijk helemaal geen nicotine hadden gebruikt als e-sigaretten niet bestonden.

De studie wordt online gepubliceerd op 23 januari 2017 in Pediatrics en in de printuitgave van februari.

"We hebben geen enkel bewijs gevonden dat e-sigaretten voor een teruggang zorgden onder rokende jongeren," zegt hoofdauteur Lauren Dutra, voormalig postdoctoraal assistent bij het UCSF Center for Tobacco Control Research and Education en huidig sociaal wetenschapper bij RTI International, een non-profit onderzoeksorganisatie, gevestigd in North Carolina.

"Terwijl sommige jongeren die e-sigaretten rookten ook gewone sigaretten rookten, ontdekten we dat jongeren die een kleine kans hadden om te beginnen met nicotinegebruik, e-sigaretten rookten," zegt Dutra. "Recente afname van rokende jongeren lijkt meer het gevolg van anti-rook beleid, niet door e-sigaretten."

De nationale analyse bouwt op verschillende eerdere studies die rapporteerden dat jongeren die met e-sigaretten beginnen meer kans lopen om vervolgens traditionele sigaretten te gaan roken.

In augustus 2016 verbood de U.S. Food and Drug Administration de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder 18 jaar (in Californie onder 21 jaar). Vanaf augustus 2018 verplicht de FDA tevens een waarschuwingsetiket op e-sigaretten over de verslavende werking van nicotine. De regelgeving van de FDA reguleert helaas geen reclame voor smaken, en e-sigaretten zullen nog steeds verkocht worden in voor jongeren aantrekkelijke smaken.

In de nieuwe UCSF studie bestudeerden de onderzoekers gegevens van meer dan 140.000 lagere en middelbare scholieren die de CDC's National Youth Tobacco vragenlijst hadden ingevuld in de periode 2004-2014.

De auteurs ontdekten dat het roken van sigaretten onder Amerikaanse jongeren terugliep in die 10 jaar, maar niet sneller na het lanceren van de e-sigaret in de VS tussen 2007 en 2009.

De auteurs analyseerden tevens diepgaand de psychosociale eigenschappen van e-sigarettenrokers. Onderzoek heeft uitgewezen dat rokers bepaalde karakteristieken hebben die niet-rokers minder laten zien, zoals de neiging om met een roker samen te wonen, of kleding te dragen met het logo van een tabaksprodukt. De rokers in het nationale jongerenonderzoek vertoonden deze karakteristieke eigenschappen, maar onder jongeren die alleen e-sigaretten rookten kwamen deze eigenschappen minder voor.

"E-sigaretten moedigen de jeugd aan - niet ontmoedigen - om te roken en nicotine te gebruiken, en vergroten de tabaksmarkt," zegt senior auteur Stanton A. Glantz, PhD, hoogleraar geneeskunde en directeur van het UCSF Center for Tobacco Control Research and Education.

De nieuwe bevindingen komen overeen met een gelijksoortige studie naar jongeren in Californie, vorig jaar uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Southern California, eveneens gepubliceerd in Pediatrics. Deze onderzoekers ontdekten ook dat bij jongeren die e-sigaretten rookten - maar geen reguliere sigaretten - een aantal risicofactoren wordt aangetroffen die gewoonlijk ook voorkomen bij reguliere sigarettenrokers.

Samenvoegend concluderen de twee studies dat "e-sigaretten laag-risico jongeren aantrekt," zeggen de wetenschappers van UCSF.

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media