Het gebruik van e-sigaretten kan experimenteren met tabak aanmoedigen

UNIVERSITEIT VAN STIRLING

Jonge mensen die een e-sigaret hebben geprobeerd, kunnen waarschijnlijk verder gaan met het roken van sigaretten in vergelijking met degenen die geen e-sigaret hebben geprobeerd, blijkt uit studie van de Universiteit van Stirling.

Het onderzoek vond een verband tussen het gebruik van e-sigaretten in "nooit rokers" degenen die nooit hebben geprobeerd te roken - en hun eerstvolgende experimenten met sigaretten in het volgende jaar. Dr Catherine Best, onderzoekster aan de Universiteit van Stirling, zei: "Onze bevindingen zijn grotendeels vergelijkbaar met die van acht andere Amerikaanse studies; Dit is echter de eerste studie uit het Verenigd Koninkrijk.

"We vonden ook dat het gebruik van e-sigaretten een grotere impact heeft gehad op de kans op sigarettenxperimentatie bij jonge nooit-rokers met een stevige intentie om niet te roken en / of wiens vrienden niet hebben gerookt. Traditioneel is dit de groep jongeren die het minst waarschijnlijk start met roken."

Het onderzoek, uitgevoerd door het DISPLAY Team, is een samenwerking tussen de Universiteiten van Stirling, St. Andrews en Edinburgh, en ScotCen, gericht op leerlingen van vier Schotse middelbare scholen. Jonge mensen tussen 11 en 18 jaar oud werden onderzocht in februari / maart 2015 en dan weer 12 maanden later. Uit de eerste 2015-enquête bleek dat onder de 2.125 nooit rokers, 183 (8,6%) zeiden dat ze een e-sigaret hadden geprobeerd en 1.942 had dit niet.

Uit de 2016-enquête bleek dat 74 (40,4%) van degenen die een e-sigaret geprobeerd hadden in de eerste 2015-enquête, een sigaret rookte in de volgende 12 maanden - in vergelijking met slechts 249 (12,8%) van de jongeren die geen e-sigaret had geprobeerd.

Het effect bleef statistisch significant, zelfs na aanpassing voor andere factoren die roken beïnvloeden, inclusief gevoeligheid voor roken, vrienden hebben die roken, of familieleden die roken, leeftijd, geslacht, familie welvaart, etnische groep en school.

"Jonge, nooit rokers hebben meer kans om te experimenteren met sigaretten als ze een e-sigaret hebben geprobeerd", concludeerde de studie.

Het onderzoek, Relatie tussen het proberen van een elektronische sigaret en daaropvolgende sigarettenxperimentatie in Schotse adolescenten: a Cohort studie, is gepubliceerd in het British Medical Journal's Tobacco Control Journal.

Sally Haw, hoogleraar Public and Population Health in Stirling, voegde eraan toe: "De grotere impact van het gebruik van e-sigaretten op jongeren, waarvan gedacht werd dat het een lager risico op het starten van roken had, is van bijzonder belang."

"Verder onderzoek is nodig om te ontdekken hoe experimenten met e-sigaretten de houding van roken bij jongeren kunnen beïnvloeden traditioneel met minder risico om rokers te worden; En belangrijker hoe veel van deze groep die met sigaretten experimenteren, gaan verder met regelmatig roken."

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica