Prozac in oceaanwater is mogelijke bedreiging voor zeeleven


PORTLAND STATE UNIVERSITY

“Oregon shore krabben” (Hemigrapsus oregonensis) vertonen risicovol gedrag wanneer ze worden blootgesteld aan het antidepressivum Prozac, door het makkelijk te maken voor roofdieren om ze te vangen, volgens een nieuwe studie van de Portland State University (PSU).

De studie, gepubliceerd in het blad Ecology and Evolution, illustreert hoe concentraties van geneesmiddelen die in de omgeving worden gevonden een risico kunnen vormen voor het overleven van dieren.

Jarenlang hebben testen van zeewater in de buurt van gebieden met menselijke bewoning allerlei sporen, van cafeďne tot voorgeschreven medicatie, aangetoond. De chemicaliën worden doorgespoeld vanuit huizen of medische instellingen, komen in het riool terecht, en geraken uiteindelijk in de oceaan.

In een laboratorium, stelde het PSU-team Oregon shore krabben bloot aan sporen van fluoxetine, het actieve ingrediënt van Prozac. Ze ontdekten dat de krabben hun foerageergedrag meer lieten zien, hierbij minder aandacht schenkend aan roofdieren dan ze normaal zouden doen. Dit deden ze zelfs overdag, wanneer ze zich normaal gesproken zouden verschuilen.

Ze vochtten ook meer met soortgenoten, waarbij ze vaak hun soortgenoten doodden of zelf gedood werden.

“De veranderingen die we waarnamen in hun gedragingen kunnen betekenen dat krabben die in havens en estuaria die vervuild zijn met fluoxetine leven, een groter risico lopen om ten prooi te vallen aan roofdieren en om te sterven”, aldus onderzoeker Elise Granek, een professor aan de afdeling Environmental Sciences and Management van de PSU.

vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag