Een betere manier om pesticiden van appels te wassen

Het schoonmaken van een appel met een doek kan wat stof en vuil verwijderen, maar het verwijderen van residuen van bestrijdingsmiddelen vraagt een beetje meer werk. Onderzoekers rapporteren nu in het ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, dat appels met een algemeen gebruikt huishoudelijk product - baksoda - aan de oppervlakte kunnen gereinigd worden van residuŽn.

Het gebruik van pesticiden kan de opbrengst van de gewassen helpen verhogen, maar door de jaren heen is bezorgdheid ontstaan over hun potentiŽle effecten op de gezondheid. Wassen kan een effectieve strategie zijn om pesticiden te verwijderen en het is standaard praktijk in de voedingsindustrie. Maar sommige van de plantenbeschermende verbindingen die door vruchten en groenten geabsorbeerd worden, kunnen niet gemakkelijk worden verwijderd met de huidige reinigingsmethoden. Lili He en collega's wilden weten welke wasmethode de bestrijdingsmiddelen het meest effectief kan verminderen.

De onderzoekers hebben twee algemeen gebruikte pesticiden toegepast - de fungicide thiabendazool, waar uit vroeger onderzoek is gebleken appelschillen kan doordringen en het insecticide phosmet. Vervolgens werden deze appels gewassen met drie verschillende vloeistoffen: leidingwater, een oplossing van 1 procent bak /water en een Amerikaanse-EPA-goedgekeurde commerciŽle bleekoplossing die vaak bij de productie wordt gebruikt. De oplossing met baksoda was het effectiefst bij het verminderen van pesticiden.

Na 12 tot 15 minuten werd 80 procent van de thiabendazol verwijderd en 96 procent van de phosmet. De verschillende percentages zijn waarschijnlijk uit te leggen door de grotere absorptie van thiabendezol door de appel. Uit afbeeldingen bleek dat thiabendazol tot 80 micrometer diep in de appels was ingedrongen; phosmet werd gedetecteerd op een diepte van slechts 20 micrometer. Het wassen van de producten met ofwel gewoon kraanwater of de bleekoplossing gedurende twee minuten, volgens de industrie standaard, was veel minder effectief.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag