Insecticiden die melatonine nabootsen creŽren hoger risico op diabetes


UB wetenschappers leveren eerste bewijs dat carbamaten circadiane ritmes kunnen verstoren

UNIVERSITY AT BUFFALO.

BUFFALO, N.Y. - Onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo hebben ontdekt dat synthetische chemicaliŽn aangetroffen in insecticiden en tuinproducten zich binden aan de receptoren die onze biologische klok regelen. Het onderzoek vond dat blootstelling aan deze insecticiden de melatonine receptor signalering nadelig beÔnvloedt waardoor een hoger risico voor metabolische ziekten zoals diabetes ontstaat.

Online gepubliceerd op 27 december 2016 in Chemical Research in Toxicology, combineerde het onderzoek een big data aanpak, met behulp van computermodellen op miljoenen chemische stoffen, met standaard laboratoriumexperimenten. Het onderzoek werd gefinancierd door het National Institute of Environmental Health Sciences, onderdeel van de National Institutes of Health.

Het is reeds geweten dat verstoringen in de menselijke circadiane ritmes een hoger risico betekenen op diabetes en andere metabole ziekten, maar het mechanisme is nog niet goed begrepen.

"Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat chemische stoffen de menselijke melatonine receptoren beÔnvloeden,Ē zei Margarita L. Dubocovich, PhD, senior auteur en SUNY Distinguished Professor van de afdeling Pharmacology and Toxicology en senior associate voor diversiteit en integratie in de Jacobs School of Medicine en Biomedische Wetenschappen aan de UB.

"Niemand dacht dat het melatonine systeem zou kunnen worden beÔnvloed door deze verbindingen, maar dat is wat ons onderzoek laat zien," zei ze.

Het huidig onderzoek richtte zich op twee chemische stoffen, carbaryl, de derde meest gebruikte insecticide in de VS, maar reeds illegaal in verschillende landen, en carbofuran, de meest giftige carbamaat insecticide, die verboden is voor toepassingen op voedselgewassen voor menselijke consumptie sinds 2009 . Het wordt nog steeds gebruikt in een groot aantal landen, waaronder Mexico en sporen worden terug gevonden in voedsel, planten en dieren.

"Wij vonden dat beide insecticiden structureel vergelijkbaar zijn met melatonine en dat beiden affiniteit vertoonden met melatonine, MT2 receptoren, die van invloed kunnen zijn op de glucose homeostase en de insuline-uitscheiding", zegt Marina Popevska-Gorevski, co-auteur en nu wetenschapper aan Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, die in het Dubocovich's haar master behaalde bij UB. "Dat betekent dat blootstelling aan deze middelen een hoger risico geeft op diabetes en ook van invloed is op de slaappatronen."

De resultaten suggereren dat er behoefte aan is om chemicaliŽn te beoordelen op hun vermogen om de circadiane activiteit te verstoren iets dat momenteel niet overwogen wordt. De UB onderzoekers ontwikkelen een snelle biologische test die dit soort problemen zou kunnen detecteren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media