Verminderde blootstelling aan pesten kan psychische ziekten bij prematuren verminderen


Vroege geestelijke gezondheidszorg kan ook nuttig zijn.

MCMASTER UNIVERSITY.

Volgens een nieuwe studie van de McMaster University kan mindere blootstelling aan pesten en familieproblemen tijdens de kindertijd en adolescentie helpen bij het verminderen van psychische aandoeningen bij volwassenheid bij prematuren met extreem laag geboortegewicht, .

Bovendien is vroege geestelijke gezondheidszorg voor extreem lage gewicht overlevenden (2,2 pond of minder) en hun ouders een voordeel.

De studie, gepubliceerd in The Journal of Child Psychology and Psychiatry, onderzocht de impact van psychische risico's in de kindertijd en adolescentie bij prematuren met extreem laag geboortegewicht .

ďOverlevende lichtgewicht prematuren hebben in de kindertijd en adolescentie meer last van erge stress dan overlevende prematuren met normaal geboortegewicht," zei Ryan J. Van Lieshout, assistent professor in psychiatrie en gedrags-neurowetenschappen aan de McMaster University en de Albert Einstein / Irving Zucker Leerstoel in Neurowetenschappen.

"Als we zinvolle interventies kunnen vinden voor extreem lage gewicht overlevenden en hun ouders, kunnen we het leven van premature overlevenden verbeteren en mogelijk de ontwikkeling van depressie en angst bij volwassenheid verhinderen."

In de studie werd gebruik gemaakt van de McMaster Extreme Low Birth Weight (ELBW) Cohort, die een groep van 179 extreem lage geboortegewicht overlevenden en 145 normale geboortegewicht controles tussen 1977 en 1982 bevat.

De studie toonde aan dat hoewel deze prematuren niet noodzakelijkerwijs blootgesteld waren aan een groter aantal risicofactoren ten opzichte van hun normale geboortegewichts partners, de stress een grotere invloed heeft op hun geestelijke gezondheid bij volwassenenheid.

Naast pesten door collega's en een kleine vriendenkring, hebben onderzoekers gekeken naar een aantal andere risicofactoren, zoals materiŽle angst of depressie en familiale disfunctie.

"Wij vinden dat het nuttig kan zijn om de geestelijke gezondheid van moeders van prematuren te controleren en te ondersteunen omdat ze de belangrijkste zorgverlener zijn", aldus Van Lieshout. "Er kan ook familiale stress zijn die invloed heeft op prematuren en de eraan verbonden medisch zorgen. Ondersteuning voor de familie onder verschillende vormen kan wenselijk zijn."

De studie is gebaseerd op eerdere onderzoeken die aangetoond hebben dat extreem lage gewichtsoverlevenden een verhoogd risico hebben op psychische ziekten bij volwassenheid.

"We zijn bezorgd dat het heel klein geboren zijn en het blootgesteld worden aan elke stress die verband houdt met premature geboorte, kan leiden tot een versterking van normale stress als voorloper van depressie en angst," zei Van Lieshout.

Hij adviseerde toekomstig onderzoeksfocus op de timing en het type steun voor risicofactoren die betere geestelijke gezondheidsresultaten kunnen opleveren.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag