Kan lavendelaromatherapie de angst verminderen bij patiŽnten in de operatiekamer?

Lavendelaromatherapie verminderde preoperatieve angst bij een studie van ambulante chirurgiepatiŽnten die algemene otolaryngologie ondergingen. Het effect waargenomen in de Laryngoscope Investigative Otolaryngology studie was echter bescheiden.

Tijdens de studie onder 100 patiŽnten ontving de experimentele groep inhalatie-lavendelaromatherapie voor de operatie terwijl de controlegroep standaardverpleegkundige zorg ontving. Beide groepen meldden hun angst op een visuele analoge schaal bij aankomst in de operatiekamer en bij vertrek.

"Pre-operatieve angst wordt geassocieerd met een toenemend gebruik van verdovende middelen en anesthetica, langdurige ziekenhuisopname en verminderd vermogen om infecties te bestrijden en informatie over chirurgie te begrijpen," zei senior auteur Ashutosh Kacker, MD van New York-Presbyterian / Weill Cornell Medical College.

"Gezien de eenvoud, veiligheid en lage kost van aromatherapie, moeten zorgaanbieders overwegen om het gebruik ervan in te voeren voor dit veel voorkomend probleem."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag