Omega-3 vetzuren bestrijden ontstekingen via cannabino´den

UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN URBANA-CHAMPAIGN

CHAMPAIGN, III. - Chemische verbindingen, cannabino´den genaamd, worden gevonden in marihuana en worden in het lichaam op natuurlijke wijze geproduceerd vanuit omega-3 vetzuren. Een bekende cannabino´de in marihuana, tetrahydrocannabinol, is verantwoordelijk voor enkele euforische effecten, maar heeft ook anti-inflammatoire voordelen. Een nieuwe studie met dierlijk weefsel onthult de stroom van chemische reacties die omega-3 vetzuren omzetten in cannabino´den die anti-inflammatoire voordelen hebben, maar zonder het psychotrope high gevoel.

De bevindingen worden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Voedsel zoals vlees, eieren, vis en noten bevatten omega-3 en omega-6 vetzuren, die in het lichaam omgezet worden in endocannabino´den - cannabino´den die het lichaam op natuurlijke wijze produceert, zegt Aditi Das, een professor in comparatieve biowetenschappen en biochemie, van de universiteit van Illinois, die de studie leidde. Cannabino´den in marihuana en endocannabino´den die in het lichaam worden geproduceerd, kunnen het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen en zijn daarom aantrekkelijke onderwerpen voor de ontwikkeling van anti-inflammatoire therapieŰn, zei ze.

In 1964 was de IsraŰlische chemicus Raphael Mechoulam de eerste die THC ontdekte en het isoleerde van marihuana. Om te testen of hij de verbinding gevonden had die euforie produceert, doseerde hij plakken cake met 10 milligram zuivere THC en gaf ze aan bereidwillige vrienden op een feest. Hun reacties, van niet kunnen stoppen met lachen, tot slaperigheid, tot spraakzaamheid, bevestigden dat THC een psychotrope cannabino´de is.

Pas na 1992 ontdekten onderzoekers endocannabino´den die in het lichaam op natuurlijke wijze worden geproduceerd. Sindsdien zijn verschillende andere endocannabino´den ge´dentificeerd, maar niet alle functies zijn bekend.

Cannabino´den binden zich aan twee soorten cannabino´de receptoren in het lichaam - een die overwegend voorkomt in het zenuwstelsel en een in het immuunsysteem, zei Das.

"Sommige cannabino´den, zoals THC in marihuana of endocannabino´den, kunnen zich aan deze receptoren binden en anti-inflammatoire en anti-pijnwerking stimuleren," zei ze.

"Ons team ontdekte een enzymatische route die omega-3-afgeleide endocannabino´den omzet in krachtiger anti-inflammatoire moleculen die zich overwegend binden aan de receptoren die in het immuunsysteem zijn gevonden," zei Das. ôDeze ontdekking geeft aan hoe omega-3 vetzuren sommige van dezelfde medicinale kwaliteiten kunnen produceren als marihuana, maar zonder het psychotrope effect.ö

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica