Een verrassend nieuw verband tussen ontsteking en mentale ziekte

BOSTON CHILDREN'S HOSPITAAL

Tot 75 procent van de patiënten met systemische lupus erythematosus - een ongeneeslijke auto-immuunziekte die algemeen bekend staat als lupus - ervaren neuropsychiatrische symptomen. Maar tot nu toe is onze kennis van de mechanismen die de lupus-effecten op de hersenen hebben, nihil gebleven. Nu heeft nieuw onderzoek aan het Boston Children's Hospital het mysterie opgehelderd dat leidt tot een potentieel nieuw geneesmiddel om de hersenen te beschermen tegen de neuropsychiatrische effecten van lupus en andere ziekten van het centraal zenuwstelsel (CNS). Het team heeft zijn verrassende bevindingen in Nature gepubliceerd.

"In het algemeen hebben lupuspatiënten vaak een breed scala aan neuropsychiatrische symptomen, waaronder angst, depressie, hoofdpijn, beroertes, zelfs psychose", zegt Allison Bialas, PhD, hoofdauteur van de studie en onderzoeker in het lab van Michael Carroll. , PhD, senior auteur van de studie, die deel uitmaken van het Boston Children's Program in Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde. "Maar hun oorzaak is niet duidelijk geweest - voor een lange tijd werd het niet eens aangenomen dat dit symptomen van de ziekte waren.

Collectief zijn de neuropsychiatrische symptomen van lupus bekend als lupus van het centraal zenuwstelsel (CNS). Carroll's team vroeg zich af of veranderingen in het immuunsysteem bij lupuspatiënten direct deze symptomen veroorzaken.

"Hoe beďnvloedt chronische ontsteking de hersenen?"

Lupus, die tenminste 1,5 miljoen Amerikanen treft, zorgt ervoor dat het immuunsysteem de weefsels en organen van het lichaam aanvalt. Dit heeft als gevolg dat de witte bloedcellen van type 1-interferon-alfa vrijmaken, een klein cytokine-eiwit dat fungeert als een systemisch alarm, waardoor een cascade van extra immuunactiviteit wordt geactiveerd, aangezien het zich met receptoren in verschillende weefsels bindt.

Tot nu toe was men van mening dat deze circulerende cytokines de bloedbreinbarričre, het hoogselectieve membraan dat de van stoffen tussen het bloed en het centrale zenuwstelsel (CNS), niet konden doorbreken.

"Er was geen aanwijzing dat type 1-interferon in de hersenen kon komen en daar immuunresponsen kon afzetten," zegt Carroll, die ook professor in kindergeneeskunde is aan de Harvard Medical School.

Aldus was het vrij onverwacht toen Carroll's team in een muismodel met lupus, ontdekte dat genoeg interferon-alfa inderdaad de bloedbreinbarričre kan doordringen om veranderingen in de hersenen te veroorzaken. Eenmaal over de barričre lanceerde het microglia - de immuunverdedigingscellen van het CNS - de aanval op de neuronale synaptes van de hersenen. Dit zorgde ervoor dat synapses verloren gingen in de frontale cortex.

"We hebben een mechanisme gevonden dat de band tussen ontsteking op psychische aandoeningen verklaart,” zegt Carroll. "Deze ontdekking heeft enorme implicaties voor een reeks ziekten van het centrale zenuwstelsel."

Het blokkeren van ontstekingen in de hersenen

Het team besloot om te zien of ze het verlies van synaps konden verminderen door middel van een geneesmiddel dat de receptor van interferon-alpha kan blokkeren, anti-IFNAR genoemd.

Opmerkelijk vond men dat anti-IFNAR neurobeschermende effecten blijkt te hebben bij muizen met lupus waardoor synapsverlies werd voorkomen. Bovendien merkten ze dat muizen die werden behandeld met anti-IFNAR een vermindering hadden van gedragstekenen die verband houden met psychische aandoeningen, zoals angst en cognitieve gebreken.

Hoewel verdere studie nodig is om nauwkeurig te bepalen hoe interferon-alfa de bloedbreinbarričre overschrijdt, vormen de bevindingen van het team een basis voor toekomstige klinische proeven om de effecten van anti-IFNAR-geneesmiddelen op CNS lupus en andere CNS-ziekten te onderzoeken. Een dergelijke anti-IFNAR, anifrolumab, wordt momenteel geëvalueerd in een fase 3 menselijke klinische trial voor het behandelen van andere aspecten van lupus.

"We hebben microglia dysfunctie gezien in andere aandoeningen zoals schizofrenie, en nu staat dit ons toe om lupus te verbinden met andere CNS ziekten," zegt Bialas. "CNS lupus is niet alleen een onbepaald cluster van neuropsychiatrische symptomen, het is een echte ziekte van de hersenen - die we mogelijk kunnen behandelen."

De implicaties gaan verder dan lupus omdat ontsteking zo veel ziektes en condities bepaalt, variërend van Alzheimer tot virale infectie tot chronische stress. “Verliezen we allemaal synapses in verschillende mate?" vraagt Carroll zich af. Zijn team is van plan om erachter te komen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica