Zink: een verrassing in het regenereren van oogzenuw na blessure


Chelatoren voor het verwijderen van zink verbeteren de overleving van neuronen in de retina en stimuleren het herstel van beschadigde zenuwvezels.

BOSTON CHILDRENíS HOSPITAL

Sedert meer dan twee decennia proberen onderzoekers om een gewonde oogzenuw te herstellen met behulp van verschillende groeifactoren en/of agenten. In het beste geval slaagt men er maar voor ongeveer 1 procent in de gewonde zenuwvezels te vernieuwen en opnieuw te verbinden met de hersenen; de meeste cellen sterven uiteindelijk af. Onderzoekers van het Children's Hospital Boston probeerden een nieuwe aanpak. Bij muizen slaagde men erin met chelerende zink die vrijkomt als gevolg van het letsel cellen langer te doen overleven met ongezien niveauís van axon regeneratie.

Als dezelfde manier zou kunnen werken bij de mens, kan een dergelijke behandeling veel baat brengen voor patiŽnten met optische zenuwletsels, glaucoom, en misschien voor andere soorten zenuwvezelletsels (axonen) in het centrale zenuwstelsel zoals dwarslaesie. Zink chelatoren bestaan al en kunnen mogelijk systemisch of door middel van injectie in het oog worden gebracht, zeggen de onderzoekers. Hun bevindingen werden online gepubliceerd in Proceedings van de National Academy of Sciences Tijdens in de week van 2 januari.

De oogzenuw, die visuele informatie stuurt van het oog naar de hersenen, bestaat uit axonen die projecteren vanuit neuronen bekend als retinale ganglioncellen. Normaal gesproken, als de oogzenuw beschadigd is, sterven die cellen af, maar wat hen vernietigt is niet bekend.

"Minstens 200 studies, waaronder een aantal hier uitgevoerd, hebben geprobeerde te begrijpen wat die cellen doet afsterven", zegt Larry Benowitz, PhD, van de FM Kirby Neurobiologie Center en het ministerie van Neurochirurgie in Boston Children's Hospital, senior co-auteur van de studie. "En zelfs als de cellen overleven, groeien hun verbindingen meestal niet terug.Ē

Paul Rosenberg, MD, PhD, senior co-auteur en van het Kirby Center en de afdeling Neurologie, bestudeerde de rol van zink bij celdood. Hij stelde voor dit te doen in de retina, het deel van het oog waar visuele signalen worden ontvangen en verwerkt en doorgestuurd naar de hersenen. Zijn lab en het lab Benowitz begonnen samen te werken in 2010 onder leiding van Yiqing Li, MD, PhD, de hoofdauteur.

Een piek in zink.

Zink is essentieel voor veel celfuncties. In veel neuronen is zink verpakt in kleine blaasjes in synapsen, samen met neurotransmitters die cellen gebruiken om te communiceren. Toepassing van zink wordt streng gecontroleerd omdat hoge niveaus giftig zijn voor de cellen.

In experimenten op muizen zagen de onderzoekers een aanzienlijke verhoging van zink na schade aan de oogzenuw - verrassend niet in de beschadigde retinale ganglioncellen zelf maar in de cellen die ermee communiceren, interneuronen bekend als amacrine cellen. Deze piek in zink trad op binnen het uur na het letsel. Twee of drie dagen later transfereerde de zink naar de retinale ganglion cellen - en pas dan begonnen de cellen af te sterven.

Het bevorderen van de overleving en regeneratie

Terwijl zink tot nu toe gekoppeld werd aan celdood, is dit de eerste studie die aantoont dat zink beschadigde neuronen in het oog en axonen helpt regenereren langs de optische zenuw en deze effecten aantoont in een levend diermodel.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media