Elke dag hete thee drinken geeft minder risico op glaucoom

Maar warme koffie, ijsthee en frisdranken lijken geen enkel verschil te maken, zeggen onderzoekers.

Volgens een studie online gepubliceerd in het British Journal of Ophthalmology, geeft het drinken van een kop hete thee, minstens ÚÚn keer per dag, een aanzienlijk lager risico om de ernstige oogaandoening glaucoom te ontwikkelen.

Maar het drinken van cafe´nehoudende en cafe´nevrije koffie, cafe´nevrije thee, ijsthee en frisdrank lijkt geen enkel verschil te maken voor het glaucoomrisico, zo blijkt uit de resultaten.

Glaucoom veroorzaakt vloeistofdruk in het oog (intraoculaire druk) die de oogzenuw beschadigt. Het is wereldwijd ÚÚn van de belangrijkste oorzaken van blindheid en treft momenteel 57,5 miljoen mensen, en zal naar verwachting toenemen tot 65,5 miljoen in 2020.

Eerder onderzoek suggereert dat cafe´ne de intraoculaire druk kan veranderen, maar tot nu toe heeft geen enkele studie de potentiŰle impact van cafe´nehoudende en decafe´ne dranken op het glaucoomrisico vergeleken.

De wetenschappers onderzochten gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006 in de VS. Dit is een landelijk representatief jaarlijks onderzoek onder ongeveer 10.000 mensen op basis van interviews, lichamelijk onderzoek en bloedmonsters, ontworpen om de gezondheid en de voedingsstatus van Amerikaanse volwassenen en kinderen te meten.

In dit specifiek jaar omvatte het ook oogtesten op glaucoom. Van de 1678 deelnemers die een volledige oogtest ondergingen, inclusief foto's, hadden 84 (5%) volwassenen de aandoening ontwikkeld.

Hen werd gevraagd hoe vaak en hoeveel cafe´nehoudende en cafe´nevrije dranken ze dronken, inclusief frisdranken en ijsthee, in de afgelopen 12 maanden, met behulp van een gevalideerde vragenlijst (Voedingsfrequentie).

In vergelijking met degenen die niet elke dag hete thee dronken, hadden degenen die dat wel deden, een lager glaucoomrisico.

Na rekening te hebben gehouden met mogelijk invloedrijke factoren, zoals diabetes en roken, hadden drinkers van warme thee 74 procent minder kans op glaucoom.

Dergelijke associaties werden niet gevonden voor koffie - cafe´nehoudende of cafe´nevrije - cafe´nevrije thee, ijsthee of frisdranken.

Dit is een observatiestudie, dus kunnen er geen duidelijke conclusies worden getrokken over oorzaak en gevolg, en de absolute aantallen van degenen met glaucoom waren klein. Informatie over wanneer de diagnose glaucoom was gesteld was ook niet beschikbaar.

Evenmin vroeg de enquŕte naar factoren zoals de grootte van de kop, het type thee of de duur van de bereidingstijd, die allemaal invloed kunnen gehad hebben.

Thee bevat antioxidanten en ontstekingsremmende en neuroprotectieve chemicaliŰn, die in verband zijn gebracht met een verlaagd risico op ernstige aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, kanker en diabetes, zeggen de onderzoekers.

En eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat oxidatie en neurodegeneratie mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van glaucoom, voegen ze eraan toe en besluiten: "Verder onderzoek is nodig om het belang van deze bevindingen vast te stellen en of hete theeconsumptie werkelijk een rol kan spelen bij de preventie van glaucoom."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag