Onderbroken vasten helpt bij het bestrijden van obesitas


Wetenschappers onderzoeken waarom periodes van sporadisch vasten voordelig kunnen zijn voor het metabolisme.

Tot zestien weken van intermitterende vasten zonder tellen van de calorieën, helpt bij het bestrijden van obesitas en andere metabolische stoornissen. Dergelijke manier van vasten toont al na zes weken resultaten, alvast volgens een studie van Kyoung-Han Kim en Yun Hye Kim die gepubliceerd is in het tijdschrift Cell Research uitgegeven door Springer Nature. Intermitterend vasten bij muizen hielp het metabolisme van de dieren te starten en vet te verbranden door lichaamswarmte te genereren. Het onderzoeksteam werd geleid door Hoon-Ki Sung van het kinderziekenhuis in Ontario, Canada.

Onderzoek heeft aangetoond dat onze ongezonde eetgewoontes en sedentaire levensstijl een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van onze levensstijl gerelateerde metabolische aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Om deze reden worden voedingsinterventies zoals intermitterend vasten steeds meer aangeraden om toestanden zoals obesitas te behandelen.

Het onderzoekersteam wilde de reacties beter begrijpen die interventies, zoals vasten, op moleculair niveau in het lichaam veroorzaken. Zij hebben groepen muizen blootgesteld aan zestien weken intermitterend vasten. De dieren werden twee dagen gevoed, gevolgd door een dag zonder eten. Hun calorie-inname werd niet aangepast. Vier maanden later wogen de muizen in de vastende groep minder dan die in de controlegroep die hetzelfde voedselvolume kregen. Het lager lichaamsgewicht van de muizen in de vastende groep was niet het enig effect. Het vastend regime verlaagde de opbouw van het wit vet en verhoogde die van het bruineachtig, betrokken bij het verbranden van energie en het produceren van lichaamswarmte, van de muizen. Hun glucose- en insulinesysteem bleef ook stabieler. In een verder experiment werden dezelfde resultaten vastgesteld na slechts zes weken van intermitterend vasten.

Door middel van een analyse in de onderliggende betrokken biologie, vonden de onderzoekers dat dergelijk intermitterend vasten een immuunreactie in de vetcellen tempert”. Er zijn veranderingen in bepaalde genwegen die betrokken zijn bij het immuunsysteem en de reactie van het lichaam op ontsteking. Een type witte bloedcel dat bekend is een rol te spelen bij het bestrijden van ontstekingen, werd geactiveerd. Bekend als anti-inflammatoire macrofagen, stimuleren deze cellen de vetcellen om opgeslagen vetten of lipiden te verbranden door warmte te genereren. Dit gebeurt tijdens periodes van intermitterend vasten omdat er een toename is in vasculaire groeifactor (VEGF) die bloedvaten vormt en anti-inflammatoire macrofage activeert.

"Intermitterend vasten zonder vermindering van calorie-inname kan een preventieve en therapeutische aanpak zijn tegen obesitas en metabolische stoornissen," zegt Kyoung-Han Kim.

"Opvallend is dat deze door vasten gestimuleerde veranderingen in de groei van vasculaire cellen en de daaropvolgende immuunverschijnselen al gebeuren na één enkele cyclus van 24 uur vasten en volledig omdraaien wanneer de muizen opnieuw beginnen te eten," voegt Yun Hye Kim eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag