FinanciŽle stress is geassocieerd met migraine, als je specifieke circadiaanse gen varianten hebt


EUROPEAN COLLEGE OF NEUROPSYCHOPHARMACOLOGY

Mensen met een specifieke variatie in het CLOCK gen hebben bij financiŽle stress meer last van migraine. Dit onderzoek, waarbij het de eerste keer is dat aangetoond wordt dat de genetica van circadiaanse ritmes effect hebben op migraine, wordt gepresenteerd op de ECNP-conferentie in Parijs.

Migraine is een ernstige en verzwakkende neurologische ziekte die wereldwijd invloed heeft op 1 miljard mensen. Er is een schatting dat migraine wereldwijd financiŽle kosten veroorzaakt van ongeveer 27 miljard euro per jaar in de Europese Unie en 17 miljard dollar per jaar in de VS*. In het Verenigd Koninkrijk zijn 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 12 mannen migraine-patiŽnten.

De achtergrond van migraine is zeer complex omdat er een groot aantal genen bij betrokken zijn die interactie hebben met milieueffecten en werken via meerdere routes in het centrale zenuwstelsel. Van variaties van circadiaanse genen (die invloed hebben op de werking van het lichaam en reageren op veranderingen in het milieu - zoals veranderingen in het licht) is eerder aangetoond dat ze effect hebben op stemmingsstoornissen, dus dacht men dat het interessant kon zijn om te onderzoeken of ze geassocieerd konden worden met migraine.

Een groep onderzoekers uit Hongarije en het Verenigd Koninkrijk controleerde 999 patiŽnten uit Boedapest en 1350 uit Manchester, op twee varianten (single nucleotide polymorphisms, SNPs) van het CLOCK gen en hoe deze met migraine geassocieerd konden worden. Het CLOCK gen heeft een belangrijke rol in het regelen van veel ritmische patronen van het lichaam, waaronder de lichaamstemperatuur of het cortisol niveau, het primaire stresshormoon. Zij vonden dat er geen significante directe verbinding was tussen het gen en migraine, maar toen stress om de hoek kwam kijken (financiŽle stress, gemeten door een financiŽle vragenlijst), toonden ze aan dat de onderzochte genvarianten de kansen op migraine-achtige hoofdpijnen met ongeveer 20% konden verhogen bij die personen die financiele moeilijkheden ervoeren. (kans ratio - zie abstract voor details).

De onderzoekers keken naar de functionele single nucleotide polymorphisms binnen het CLOCK gen, die in staat zijn om de hoeveelheid eiwit die getranscribeerd wordt vanuit het gen te beÔnvloeden. Omdat deze eiwitten het biologische klok mechanisme bedienen, kunnen deze varianten processen benadelen, die processen waar bij stress migraine niet optreedt.

Onderzoeker Daniel Baksa (Semmelweis University, Boedapest) zei:

"Dit werk laat niet zien wat migraine veroorzaakt - er is geen enige oorzaak - maar het laat zien dat zowel stress als genetica een effect hebben. In het hier gepresenteerde onderzoek waren we in staat om te laten zien dat stress - veroorzaakt door financiŽle moeilijkheden - leidde tot een toename van migraine bij degenen die een bepaalde genvariant hebben. Wat we nu moeten doen is kijken of andere circadiaanse genvarianten die samenhangen met verschillende stressfactoren hetzelfde effect hebben.

De kracht van onze studie is dat we hetzelfde effect hebben gezien in twee onafhankelijke studiegroepen, in Boedapest en Manchester, dus we vinden het een echt effect. De onderzochte genvarianten zijn aanwezig bij ongeveer 1/3 van de bevolking, dus het zijn veel voorkomende varianten met een klein effectgrootte. Onze resultaten werpen licht op een specifiek mechanisme dat kan bijdragen aan migraine. Dat betekent dat voor veel mensen de stress, die veroorzaakt wordt door financiŽle zorgen, hun fysiek kan beÔnvloeden. Migraine zorgt jaarlijks voor een enorme gezondheids- en financiŽle last, dus elke stap die we kunnen zetten om patiŽnten inzicht te geven in hun toestand zullen erg welkom zijn.Ē

Professor Andreas Reif (Universitair Ziekenhuis, Frankfurt) zei:

ďDit is een erg interessante studie over de interactie van genetica met stress bij migraine. Het bestudeerde gen is betrokken bij het circadiaanstelsel, waarvan eerder werd aangetoond dat het betrokken is bij mentale aandoeningen zoals bipolaire stoornis, die intrigerend comorbide is met migraine. Zo kan deze studie een idee geven hoe deze ziektes gekoppeld kunnen worden aan het zo interessante genetisch niveau. Maar verder laat de studie zien hoe een milieu-risicofactor alleen effect heeft in de aanwezigheid van een bepaalde genetische risicofactor. Dit is niet in grote mate gedaan met migraine, waardoor deze studie een spannend nieuw voorbeeld is.Ē

Vertaling: Lia Keizer


Bezoek ook eens onze webwinkel