Ons humeur hangt af van het voedsel dat wij eten, en wat men moet eten verandert naarmate men ouder wordt

Jonge volwassenen en oudere volwassenen hebben ander voedsel nodig voor hun geestelijke gezondheid.

BINGHAMTON, NY- Uit nieuw onderzoek aan de Binghamton University, State University of New York blijkt dat dieet- en eetgewoontes een verschillende invloed hebben op de geestelijke gezondheid van jonge en oudere volwassenen.

Lina Begdache, assistent-professor gezondheids- en welzijnsstudies aan de universiteit van Binghamton, heeft samen met collegaís een anonieme internetinspectie uitgevoerd, waarbij mensen over de hele wereld werd gevraagd om de Food-Mood Questionnaire (FMQ) in te vullen, met vragen over voedselgroepen die geassocieerd waren met neurochemie en neurobiologie. Uit analyse van de gegevens vonden Begdache en universitair docent Systems Science and Industrial Engineering, Nasim Sabounchi dat stemming bij jonge volwassenen (18-29) afhankelijk blijkt te zijn van voedsel dat de beschikbaarheid van voorlopers van neurotransmitters en concentraties in de hersenen verhoogt. De stemming bij oudere volwassenen (ouder dan 30 jaar) is afhankelijker van voedsel dat de beschikbaarheid van antioxidanten (fruit) verhoogt en onthouding van voedsel dat het sympathische zenuwstelsel activeert (koffie, hoge glycemische index en overslaan van het ontbijt).

"Eťn van de belangrijkste bevindingen van dit artikel is dat dieet en voedingsgewoontes op verschillende manieren de geestelijke gezondheid van jonge en oudere volwassenen beÔnvloeden," zei Begdache. "Een andere opmerkelijke bevinding is dat de stemming van jonge volwassenen gevoelig lijkt te zijn voor het opbouwen van herschemicaliŽn. Regelmatige consumptie van vlees leidt tot de opbouw van twee hersenchemicaliŽn (serotonine en dopamine) waarvan bekend is dat ze de gemoedstoestand bevorderen. Regelmatig bewegen leidt tot de opbouw van deze en andere neurotransmitters. Met andere woorden, jonge volwassenen die minder dan drie keer per week vlees aten (rood of wit) en minder dan drie keer per week trainden, vertoonden een aanzienlijk mentale stress. "

"Omgekeerd lijkt het gemoed van oudere volwassenen gevoeliger te zijn voor regelmatige consumptie van bronnen van antioxidanten en onthouding van voedsel dat de aangeboren vecht- of vluchtreactie (algemeen bekend als de stressreactie) op ongepaste wijze activeert", voegde Begdache eraan toe. "Bij veroudering neemt de vorming van vrije radicalen (oxidanten) toe, dus onze behoefte aan antioxidanten neemt ook toe. Vrije radicalen veroorzaken verstoringen in de hersenen, wat het risico op mentale stress verhoogt. We consumeren voedsel dat de stressreactie activeert (zoals koffie en te veel koolhydraten) wat meer kans geeft op mentale stress. "

Begdache en haar team zijn geÔnteresseerd in het vergelijken van de voedingsgewoontes tussen mannen en vrouwen in relatie tot geestelijke nood. Er is een verschil in geslacht in de morfologie van de hersenen dat mogelijk ook gevoelig is voor voedingscomponenten en dat mogelijk een deel van het gedocumenteerde genspecifieke psychische noodrisico kan verklaren, zei Begdache.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag