Extract van gefermenteerde rode klaver uittreksel stopt menopauzesymptomen

Het is niet zo dat onbewerkte rode klaver de overgangssymptomen vermindert, maar uit een recent gepubliceerde Deense studie blijkt dat extract van gefermenteerde rode klaver effectief warmteopwellingen, hormonale schommelingen en botverlies voorkomt.

AARHUS UNIVERSITEIT

De overgrote meerderheid van de vrouwen in de menopauze weten dat rode klaver uit de kruidengeneeskunde warmteopwellingen en hormonale schommelingen verzacht. Dit blijkt nu ook uit nieuw onderzoek, als de rode klaver in gefermenteerde vorm wordt ingenomen.

Uit de studie bleek ook dat het extract ook het normaal versnelde menopauzaal botverlies voorkomt, waar de vrouwen over de leeftijd van 50 jaar last van hebben. Deze bevindingen zijn zeer veelbelovend omdat er geen bijwerkingen plaatsvinden zoals bij het gebruik van traditionele hormoontherapieën die het risico op kanker en hart- en vaatziekten verhogen.

Bovenstaande is de belangrijkste informatie uit het wetenschappelijk artikel “Combined Red Clover isoflavones and probiotics potently reduce menopausal vasomotor symptoms”, dat onderzoekers aan de afdeling Endocrinologie en Interne Geneeskunde van de afdeling klinische geneeskunde aan de Universiteit van Aarhus, publiceerden in het tijdschrift PLOS.

De onderzoeksleider Professor Per Bendix Jeppesen heeft eerder gedeeltelijke ongepubliceerde gegevens gemeld aan de media. Deze hebben de bevindingen onjuist gerapporteerd als zou rode klaver op zich werken wat, zoals Per Bendix Jeppesen en zijn collega Ph.D. Max Norman Tandrup Lambert meedelen, een oversimplificatie is die niet klopt”. "Het is het fermentatieproces van het rode klaverextract dat het verschil maakt, omdat de melkzuurfermentatie de biologische beschikbaarheid verhoogt van de bioactieve oestrogeenachtige verbindingen (bekend als isoflavonen of fyto-oestrogenen) die rode klaver in overvloed heeft," verklaart Max Norman Tandrup Lambert.

"De uitdaging met isoflavonen is dat ze moeilijk verteren zoals ze natuurlijk voorkomen in de plant door de binding aan suikermoleculen wat absorptie voorkomt. Vandaar dat een groot deel van de isoflavonen die worden gebruikt (bijvoorbeeld als pil of capsule) de darm passeren zonder resultaat. Dit probleem wordt omzeild wanneer het rode klaverextract een fermentatieproces heeft ondergaan. Het proces verwijdert de suikermoleculen uit de isoflavonen waardoor de biologische beschikbaarheid wordt verhoogd, "verklaart Max Norman Tandup Lambert.

Max en Per Bendix Jeppesen zijn zich ervan bewust dat de onderzoeksresultaten waardevol zijn voor de ecologische boer en zakenman Michael Mohr Jensen, die het productieproces van het gefermenteerde rode klaverextract heeft gepatenteerd. Michael Mohr Jensen verkoopt het product van zijn eigen bedrijf "Herrens Mark”. Het doel van de studie was na te gaan of vrouwen de menopauze zouden kunnen geholpen worden. Dat het onderzoek een commercieel kantje heeft gekregen nemen wij er graag bij.

"Die karakterisering is niet van toepassing op mij," zegt Per Bendix Jeppesen. "Voor mij, wanneer ik zie dat onderzoek in een praktisch realistisch gebruik resulteert, wordt ik extra nieuwsgierig. Het feit dat het onderzoek heeft bijgedragenn tot een praktische toepassing is positief, het gebeurt te weinig dat universiteiten bedrijfsgericht willen samenwerken, "zegt Per Bendix Jeppesen.

Interessant was dat Michael Mohr Jensen wetenschapper Per Bendix Jeppesen contacteerde om te vragen of hij en andere onderzoekers van de afdeling Endocrinologie en Interne Geneeskunde zijn hypothese wilden onderzoeken dat gefermenteerd rode klaverextract een gezonder alternatief is voor de traditionele oestrogeentherapie. In de daaropvolgende samenwerking waren het Per Bendix Jeppesen en Max Norman Tandrup Lambert die de boer adviseerden om zijn rode klaverextract te verfijnen om de gastro-intestinale opname van de actieve isoflavonverbindingen te verbeteren.

De fermentatieontwikkeling was een succes en de resultaten werden getest in de Ph.D. van Max Norman Tandrup Lambert. Project op 130 vrouwen met menopauze symptomen, waarvan 60 geselecteerd zijn op basis van criteria van ten minste vijf ernstige warmteopwellingen per dag langs bloedonderzoeken (inclusief FSH, die het stadium van de menopauze aangeeft).

"De vrouwen werden gescheiden in twee groepen van 30. De ene groep dronken 150 ml Red Clover extract per dag gedurende 12 weken, terwijl de andere 30 een gemaskeerd placebo product dronken. Na 12 weken testten we opnieuw en waren sprakeloos over de gegevens. Veel groter effect dan we hadden gehoopt. ' zegt Max Norman Tandrup Lambert

Per Bendix Jeppesen benadrukt ook dat het onderzoeksproject zelfrapportering heeft vermeden daar het een belangrijke foutbron kan zijn bij onderzoek. Bijvoorbeeld in deze studie werden de symptomen van waarmteopwelling gemeten met behulp van een zogenaamde 'huidgeleider', een apparaat dat aan de onderkant van de pols wordt aangebracht, die het aantal aanvallen en de ernst ervan objectief kan bepalen op basis van zweetafscheiding. Evenzo is het effect van het rode klaverextract op botgezondheid getest via zogenaamde DXA-scans van de wervelkolom en de heupen.

Alle metingen werden op dezelfde manier uitgevoerd 12 weken voor en na de behandeling; dit verbetert de geloofwaardigheid van de bevindingen, aangezien menopauze symptomen bijzonder moeilijk te meten zijn.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica