Hoger alcoholgebruik leidt tot meer verlies van spierweefsel bij vrouwen na de menopauze


Nieuwe studie vindt verband tussen alcohol en sarcopenie

THE NORTH AMERICAN MENOPAUSE SOCIETY (NAMS).

Als je het gevoel hebt dat je fysiek achteruit gaat als je ouder bent, kan er een reden zijn. Veroudering en menopauze zijn bekend om sarcopenie te beïnvloeden, wat een verlies van spiermassa en kracht inhoudt wat invloed heeft op het algemeen vermogen om taken uit het dagelijks leven uit te voeren. Een nieuwe studie is één van de eerste die alcoholgebruik verbindt met een hogere prevalentie van sarcopenie bij postmenopauzale vrouwen. De studieresultaten werden online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Vorige studies van postmenopauzale vrouwen hebben het gunstig effect van oestrogeentherapie op de spiermassa en -functie voorgesteld. Daarom wordt aangenomen dat postmenopauzale vrouwen kwetsbaarder zijn voor sarcopenie. Alhoewel alcohol bekend is om de synthese van de skeletspierproteïnen te remmen, hebben weinig studies de relatie tussen sarcopenie en alcohol onderzocht.

De studie studie omvatte 2.373 Koreaanse postmenopauzale vrouwen (gemiddelde leeftijd, 62,4 jaar), waarvan 8,2% sarcopenie hadden. De deelneemsters werden ingedeeld in drie groepen volgens hun alcoholgebruik, op basis van een vragenlijst voor alcoholgebruikstoornissen.

De resultaten gepubliceerd in het artikel “Associations between high-risk alcohol consumption and sarcopenia among postmenopausal women” tonen aan dat de prevalentie van sarcopenie bijna vier keer groter is voor de groep met hoog alcoholgebruik. Risicomanagement werd bepaald door de zelfrapportering van de hoeveelheid en frequentie van het alcoholgebruik, gecombineerd met een waargenomen gebrek aan controle over drinken, evenals blackouts en andere problemen door overmatig alcoholgebruik. Vrouwen in de alcoholgroep waren ook rokers en hebben een slechtere bloeddruk en hoge totale cholesterol. Ze waren ook aanzienlijk jonger.

"Preklinische studies suggereren een mogelijk voordeel van oestrogeen therapie in combinatie met oefeningen om sterkte en prestaties te vergroten en het verlies van spiermassa te voorkomen, maar de rol van oestrogeen op de spiermassa is nog niet duidelijk voor postmenopauzale vrouwen," zegt Dr. JoAnn Pinkerton , Directeur van NAMS. “Aangezien uit deze studie blijkt dat spierverlies leidt tot sarcopenie en andere studies suggereren dat zelfs één drankje alcohol het risico op borstkanker kan verhogen, moeten postmenopauzale vrouwen hun alcoholinname beperken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica