Luchtvervuiling in verband gebracht met overlijden aan kanker, naast longkanker

Een grootschalig epidemiologisch onderzoek associeert sommige luchtvervuilers met overlijden aan nier-, blaas- en darmkanker

BARCELONA INSTITUTE FOR GLOBAL HEALTH (ISGLOBAL)

Luchtvervuiling staat bekend als kankerverwekkend gezien het verband met longkanker, maar er is weinig bewijs voor het verband met kanker in andere lichaamsdelen. In een nieuwe, grootschalige studie door het Barcelona Institute of Global Health (ISGlobal), ondersteund door de “la Caixa” Foundation en de American Cancer Society, observeerden onderzoekers een associatie tussen sommige luchtvervuilers en de doodsoorzaken nier-, blaas en darmkanker.

De studie, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, volgde meer dan 600.000 in de VS onderzochte volwassenen die meededen aan de Cancer Prevention Study II en werden 22 jaar lang geobserveerd (van 1982 tot 2004). Het wetenschappelijk team testte associaties met overlijden door kanker in 29 woonwijken met langetermijn blootstelling aan drie omgevingsvervuilers: PM2,5 (fijnstof), stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3).

Onder de deelnemers werden meer dan 43.000 niet-longkanker doodsoorzaken geregistreerd. PM2.5 werd in verband gebracht met overlijden aan nier- en blaaskanker, met een verhoging van respectievelijk 14% en 13% voor elke 4.4 μg/m3 verhoging in de blootstelling. Vervolgens werd blootstelling aan NO2 geassocieerd met overlijden aan darmkanker, met een vermeerdering van 6% per voor elke 6,5 ppb toename. Er werden geen belangrijke associaties waargenomen met kanker in andere lichaamsdelen.

Michelle Turner, onderzoeker bij ISGLobal en hoofdauteur van de studie, legt uit dat “hoewel in een aantal studies longkanker met luchtvervuiling wordt geassocieerd, er nog steeds weinig bewijs is voor een verband met kanker in andere lichaamsdelen.”

“Dit onderzoek suggereert dat luchtvervuiling niet geassocieerd werd met overlijden aan de meeste niet-longkankers, maar het verband met nier-, blaas- en darmkanker verdient nader onderzoek,” voegt ze toe.

Referenties:

Ambient Air Pollution and Cancer Mortality in the Cancer Prevention Study II. Turner MC, Krewski D, Diver WR, Pope CA 3rd, Burnett RT, Jerrett M, Marshall JD, Gapstur SM. Environ Health Perspect. 2017 Aug 21;125(8):087013.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag