Dieet, naast alcoholgebruik, kan een belangrijke rol spelen bij leverproblemen

Uit een nieuwe studie gepubliceerd in Alcohol en Alcoholisme blijkt dat muizen gefokt om hoge hoeveelheden alcohol te consumeren, maar onder dieet worden geplaatst, geen ernstige leververwondingen ontwikkelden, wat suggereert dat het dieet een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van leverbeschadiging.

Alcoholische leverziekte is een wereldwijd probleem en verwijst naar een ziektespectrum, variërend van hepatomegalie en eenvoudige leververvetting (hepatische steatosis), tot ernstiger pathologieën zoals alcoholische statohepatitis en levercirrose. In de Verenigde Staten drinkt ongeveer de helft van de bevolking alcohol en ongeveer 38 miljoen mensen zijn verslaafd aan het binge drinken.

In deze studie werd getracht om muizen, gekweekt om hoge hoeveelheden alcohol te consumeren (cHAP muizen) te vergelijken met andere muizen door gebruik te maken van een chronisch binge ethanol inname model om alcoholische leverziekte te veroorzaken.

De muizen kregen over een periode van vier weken verschillende diëten. Onderzoekers verzamelden weefsel en serum. Zij ontdekten dat de cHAP-muizen op een dieet van alcohol en water aanzienlijk meer alcohol verbruikten dan cHAP of andere muizen die enkel op een alcoholdieet werden gezet. CHAP en andere muizen op alcohol dieet samen met de kunstmatige suiker maltodextrine hadden echter meer hepatosteatose en meer leverschade dan de muizen die een dieet van alcohol en water samen met maltodextrine kregen.

Deze gegevens suggereren dat andere factoren dan de totale hoeveelheid alcohol de mate van alcoholische leverschade beïnvloeden.

Bovendien, omdat cHAP-muizen die in toenemende mate ethanolverbruik vertonen in de loop van de tijd ethanol in parallel met een dieet consumeren en hogere niveaus van dagelijks ethanolverbruik vertonen dan muizen die op het gecontroleerd dieet worden gehouden, kan dit model een extra knaagdiermodel betekenen om de effecten van ethanol op hepatische pathologie die de menselijke patronen van ethanolverbruik bij zware drinkers nauwkeuriger nabootst.

Bij het bespreken van deze resultaten speculeerden de auteurs dat verzadigd vet in het dieet van het standaard knaagdier, en/of epigenetische veranderingen tijdens de ontwikkeling wellicht de oorzaak zijn van minder leverbeschadiging.

Deze stelling wordt bevestigd door studies die een beschermende rol voor verzadigde vetten bij chronische ethanol gevoerde knaagdieren aantonen, waarbij verminderde ontsteking en verminderde micro- en macrovesiculaire steatosis optreden om hepatische vetoxidatie te bevorderen. Verzadigde vetten kunnen ook de ontwikkeling van alcoholische leverziekte belemmeren door de groei van de darmmicrobiota te onderhouden.

De bevindingen suggereren dat, hoewel cHAP-muizen consequent veel ethanol verbruiken, andere factoren zoals verschillen in specifieke voedingscomponenten, verschillen in de patronen van alcoholverbruik en timing van het voeden ten opzichte van piekbloed-alcoholgehalte, de mate van lever letsel in cHAP ten opzichte van andere muizen veranderen.

"De nadelige gevolgen van onderhouden zware alcoholinname op de gezondheid van de lever zijn hiermee bevestigd. Dierlijke modellen van alcoholgeïnduceerde leverbeschadiging die de menselijke aandoening nabootsen zijn echter moeilijker vast te stellen. Onze medewerkers bij IUPUI hebben een muismodel voor alcoholinname ontwikkeld dat veel van de kenmerken van menselijk alcoholgebruik weerspiegelt, waarbij muizen die de keuze hebben tussen water en alcohol de voorkeur geven aan alcohol, zegt de hoofdauteur van de studie, Iain H. McKillop, Ph.D. "Onze gegevens geven aan dat terwijl cHAP-muizen meer alcohol drinken dan andere modellen, de resulterende mate van leverletsel minder was. Deze resultaten suggereren dat andere factoren, zoals voedingssamenstelling en/of genetische fokkerij, die leiden tot een grotere levertolerantie voor alcoholisch leverletsel, betrokken kunnen zijn. Om deze gegevens te vertalen naar menselijke studies, om de verschillende effecten van alcoholgebruik en drinkpatronen op de ontwikkeling en progressie van de leverziekte te begrijpen, moet men andere risicofactoren identificeren dan het totaal alcoholgebruik. "

"Een kritische rol wordt steeds meer toebedeeld aan het darmmicrobioom en de fecale metabolieten," schreef Irina Kirpich en Craig McClain in een redactionele begeleidende studie. Gemarkeerde verschillen in de samenstelling van de diëten die in deze studie werden gebruikt, kunnen helpen om te verklaren waarom muizen die de hoogste hoeveelheden alcohol consumeren niet de ernstigste leververwondingen ontwikkelden. Dieet en microbioom kunnen belangrijke variabelen zijn bij de verschillende resultaten waargenomen in verschillende experimentele alcoholische leverziekte modellen."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag