Caffeine tempert de smaak en triggert de verleiding tot snoepen

CORNELL UNIVERSITEIT

ITHACA, N.Y. - Volgens nieuw onderzoek aan de Cornell University, tempert caffeine tijdelijk de smaakpapillen waardoor voedsel en drank minder zoet lijken.

Koffie is een krachtige antagonist van adenosine receptoren die ontspanning en slaperigheid bevorderen. Onderdrukking van de receptoren maakt ons alerter maar vermindert het vermogen om zoetigheid te proeven met ironisch genoeg meer verlangen naar zoet als gevolg.

Robin Dando, assistent-professor in de voedingswetenschappen: “Cafeďnehoudende koffie verandert de perceptie van smaak - voor zo lang het effect duurt. Dus als men eet direct na het drinken van een cafeďnehoudende drank zal men anders proeven.”

Dando, samen met de hoofdauteurs Ezen Choo en Benjamin Picket publiceerden het artikel: “Caffeine May Reduce Perceived Sweet Taste in Humans, Supporting Evidence That Adenosine Receptors Modulate Taste,” in het Journal of Food Science.

In een dubbelblinde studie kreeg één groep gedecaffeineerde koffie aangerijkt met 200 milligram cafeďne gemaakt in een laboratoriumomgeving. De andere groep dronk alleen cafeďnevrije koffie. Beide groepen hadden suiker toegevoegd. De proefpersonen vonden het brouwsel met caffeďne minder zoet.

In een tweede deel van de studie werd de alertheid van de deelnemers gemeten in functie van de hoeveelheid cafeďne in hun koffie. De panelleden meldden dezelfde toename van alertheid na het drinken van beide monsters terwijl ze zelf niet wisten welke koffie ze hadden gedronken.

"We denken dat er een placebo of een conditionerend effect kan zijn op de eenvoudige actie van koffie drinken,” zei Dando. "Denk aan Pavlov's hond. De daad van koffie drinken - met aroma en smaak - wordt meestal gevolgd door alertheid. De panelleden voelden zich alert, zelfs na het monster zonder cafeďne,” zei Dando.

“De actie allleen van het koffie drinken is belangrijk,” zei Dando. 'Gewoon het gedacht dat men iets heeft gedaan dat wakker houdt, laat wakker aanvoelen.'

Vertaling Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica