Russische wetenschappers ontkennen het klimaatmodel van het IPCC

Uit een studie blijkt dat massale emissies van methaan in het Arctisch gebied een belangrijke bron zijn van broeikasgassen.

TOMSK POLYTECHNIC UNIVERSITY.

De verticale afbraakgraad van de onderzee permafrost in de Oost-Siberische Arctische Plank (ESAS) bedraagt de afgelopen 30 jaar 18 cm per jaar, wat meer is dan eerder gedacht. Wetenschappers van de Polytechnische Universiteit Tomsk kregen deze gegevens na de uitgebreide studie van onderzee permafrost, niet alleen in het Russisch Arctisch, maar ook in het geheel Arctisch gebied.

TPU wetenschappers en mede-auteurs uit Rusland en Zweden hebben onlangs de bevindingen van de studie in Nature Communications gepubliceerd.

Vroeger werd aangenomen dat het grootste deel van de onderzeese permafrost in de ESAS continu is, wat de destabilisatie van een reusachtig meer met lagere methaanhydraten voorkomt. Volgens de modelschattingen van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC), zal aan het einde van de 21e eeuw de afbraak van permafrost in de ESAS niet meer dan een paar meter overschrijden. De vorming van taliks zal honderden of duizenden jaren duren, met de kans op massale methaan (CH4) emissies uit de bodem sedimenten van de ESAS in een waterkolom - atmosferisch systeem als gevolg van de vernietiging van hydraten. Zo beschouwt het IPCC de mogelijke bijdrage van de ESAS aan de uitstoot van CH4 als onbelangrijk. De studie laat zien dat het model niet echt correct is.

Uitgaande van de herhaalde boringen van vier putten uitgevoerd door het Institute of Permafrost Siberian Branch van de Russische Academie van Wetenschappen in 1982-1983, hebben wetenschappers aangetoond dat de verticale afbraakgraad van onderzeese permafrost in de afgelopen 30 jaar 18 cm per jaar bedraagt (gemiddeld 14 cm per jaar), wat meer is dan eerder werd aangenomen.

'Nieuwe gegevens verkregen door complexe biochemische, geofysische en geologische studies uitgevoerd van 2011 tot 2016 besluiten dat in sommige gebieden van de East Siberian Arctic Shelf, het dak van de onderzee permafrost reeds de stabiliteit van de hydraten bereikt heeft, waarvan de vernietiging een massale afgifte van methaan kan veroorzaken. Volgens onze bevindingen die eerder gepubliceerd zijn in Nature Geoscience, Science and Philosophical Transactions, Royal Society, kan de grootte van de CH4-bubbelfout van de bodemsedimenten in het ESAS-water variŽren van enkele milligram tot tientallen of honderden gram per vierkante meter per dag, afhankelijk van de toestand van deze onderzeese permafrost, wat leidt tot de concentratieverhoging van atmosferische CH4 tot waarden 2 tot 4 keer groter dan de achtergrondconcentraties gemeten op onze planeet, 'zegt de hoofdauteur van de studie professor Natalia Shakhova, TPU Departement Geologie en Minerals Prospecting.

Zij merkt op dat deze bevindingen tijdens de expeditie in het oosten van het Siberisch Arctische gebied zelf in 2016 bevestigd werden. De expeditie werd georganiseerd en uitgevoerd samen met wetenschappers van het Pacific Oceanological Institute FEB RAS, met deelname van het Institute of Oceanology RAS en het Instituut van Atmosferische Fysica RAS. Meer gegevens worden gepubliceerd in 2018.

'De resultaten van onze studie zorgen fundamenteel voor nieuwe inzichten in het mechanisme van processen die verantwoordelijk zijn voor de toestand van de onderzee permafrost in de East Siberian Arctic Shelf, die volgens verschillende schattingen 80% en meer uitmaakt van de gehele onderzeese permafrost in het noordelijk halfrond, waaronder onder meer grote koolwaterstofreserves in de vorm van hydraten, olie en vrij gas.

Daarnaast wordt op basis van deze gegevens benaderingen aangaande het bestuderen van onderzee permafrost en de wiskundige simulatie herzien en gewijzigd. Dit is cruciaal voor de vermindering van geo-risico's die zich voordoen tijdens de exploratie- en industriŽle boring. Er zijn echter nog steeds veel onopgeloste problemen waarmee ons onderzoeksteam zal geconfronteerd worden, 'zegt Associate Member of Russian Academy of Sciences, Igor Semiletov, hoofd van het Internationale Koolstofonderzoek International Lab, TPU.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica