Slaag krijgen tijdens kinderperiode kan leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen bij volwassenheid

Geslagen worden als kind kan leiden tot een groot aantal psychische problemen op volwassen leeftijd, zeggen onderzoekers aan de Universiteit van Michigan.

Een nieuw onderzoek door Andrew Grogan-Kaylor en Shawna Lee, beiden universitair hoofddocent maatschappelijk werk, geeft aan dat het geweld veroorzaakt door slaan kan leiden tot depressie bij volwassenenheid, zelfmoord, drinken op een matig tot zwaar niveau of drugsverslaving.

"Het plaatsen van slaan in dezelfde categorie als ervaringen met fysieke/emotionele mishandeling zou ons begrip van deze volwassen geestelijke gezondheidsproblemen vergroten," zei Grogan-Kaylor. Slaan is gedefinieerd als het gebruiken van fysieke kracht met de bedoeling om een kind pijn te laten ervaren, maar geen letsel, om het gedrag van de jeugd te corrigeren of te beheersen.

Onderzoekers merken op dat gezien het feit dat zowel slaan als fysiek misbruik het gebruik van geweld en het toebrengen van pijn met zich meebrengt met invloed op de geestelijke gezondheid, de vraag zich stelt of slaan moet worden beschouwd als een ongunstige jeugdervaring. Dit impliceert misbruik, verwaarlozing en huiselijke stoornissen, waaronder echtscheiding en een gedetineerd familielid.

De studie gebruikte gegevens uit de CDC-Kaiser ACE-studie, die meer dan 8.300 mensen bemonsterde, variŽrend in leeftijd van 19 tot 97 jaar. Deelnemers aan de studie vulden zelfrapporten in terwijl ze routinematige gezondheidscontroles lieten uitvoeren aan een polikliniek. Ze moesten rapporteren over het aantal keren ze geslagen waren in hun eerste 18 jaar, over hun thuis achtergrond en of een volwassene hen fysiek geweld had toegebracht (duwen, knijpen, slaan) of emotioneel waren aangepakt (beledigd of vervloekt).

Bijna 55 procent van de ondervraagden meldde te zijn geslagen. Mannen hadden vaker last van slagen in hun jeugd dan vrouwen. Vergeleken met blanke respondenten rapporteerden minderheidsrespondenten - andere dan Aziaten - meer dat ze geslagen waren geweest.

Degenen die melding hadden gemaakt van slagen hadden verhoogde kansen op depressie en andere psychische problemen, toonde de studie aan. Hoofdauteur Tracie Afifi, universitair hoofddocent aan de universiteit van Manitoba, zegt dat het belangrijk is om niet alleen kindermishandeling maar ook strenge opvoeding te voorkomen om slaan te vermijden.

"Dit kan worden bereikt door het bevorderen van evidence-based ouderschapsprogramma's en beleid gericht op het voorkomen van vroege ontaarding en bijbehorende risicofactoren," zei Lee, die ook een faculteitsmedewerker is van het U-M Institute for Social Research. "Preventie moet een kritisch gedrag zijn voor initiatieven op het gebied van volksgezondheid."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag