Nieuwe gegevens over risico’s van junkfood en energiedranken voor tieners

Een speciale editie van het tijdschrift Journal Society focust op invloeden op de ontwikkeling van tienerhersenen

RESTON, VIRGINIA - De populariteit van energiedrankjes en junkfood kan risico's opleveren voor tieners die te veel ervan consumeren tijdens de latere stadia van de hersenontwikkeling. Volgens een nieuwe speciale uitgave van Birth Defects Research: The Teenage Brain, gepubliceerd door de Teratology Society met John Wiley & Sons, zijn dit slechts twee van de factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van de tienerhersenen.

Het wetenschappelijke tijdschriftnummer (zie Overview, doi: 10.1002 / bdr2.1181) heeft het over “Taurine, Caffeine, and Energy Drinks: Reviewing the Risks to the Adolescent Brain (DOI: 10.1002 / bdr2.1177)," door een team van de Northern Kentucky University, geleid door hoofdauteur Christine Curran, PhD, en co-auteur Cecile Marczinski, PhD. Volgens Dr. Curran, is niet alleen de stijging van de consumptie van energiedranken (vaak vermengd met alcohol) onder tieners alarmerend, maar studies op dieren tonen de effecten ervan aan op de ontwikkeling van de hersenen.

"Onze review geeft aan dat we niet genoeg weten over de effecten van hoge consumptie van energiedrankjes op de ontwikkeling van de hersenen van zoogdieren," zei ze. "Onze recente bevindingen bij jonge en volwassen muizen die worden blootgesteld aan hoge taurineniveaus, wijzen erop dat er ongunstige effecten kunnen zijn op leren en geheugen en een verhoogd alcoholgebruik bij de vrouwtjes."

Een andere recensie (DOI: 10.1002 / bdr2.1173) in het speciaal nummer onderzoekt junkfood, dat wordt gedefinieerd als 'zeer smakelijk en lonend, maar qua voedingswaarde slecht'. Volgens hoofdauteur, Amy Reichelt, PhD, aan de RMIT University in Melbourne, Australië, is junkfood niet alleen slecht voor de lijn, maar ook voor het tienerbrein.

"Omdat de belangrijkste neurotransmittersystemen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor remming en beloningssignalering zich nog steeds ontwikkelen tijdens de tienerjaren, zou het hoofdzakelijk eten van junkfood een negatieve invloed kunnen hebben op de besluitvorming, het beloningszoekgedrag kunnen verhogen en de eetgewoonten gedurende de volwassenheid kunnen beïnvloeden," zei Dr. Reichelt.

“Goed nieuws is dat lichaamsbeweging het antwoord kan zijn om tieners te beschermen tegen bepaalde blootstellingen", legt Michiko Watanabe, PhD, co-redacteur van het speciaal rapport Birth Defect Research uit. Volgens twee andere beoordelingen in het nummer, “Exercise, Cognition, and the Adolescent Brain (DOI: 10.1002 / bdr2.1178)" en “The Neurobiology of Substance Use on the Adolescent Brain and Putative Therapeutic Effects of Exercise (DOI: 10.1002) /bdr2.1182), “kan lichaamsbeweging langetermijneffecten van ongunstige blootstelling bij tieners voorkomen, maar de meerderheid van de tieners presteert niet voldoende op dat gebied. "De lange lijst met voordelen van bewegen zou tieners kunnen motiveren om tot de actie over te gaan“, voegde Dr. Watanabe eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag