Hoe armoede van invloed kan zijn op gedrag van kinderen

In een recente studie bij jonge kinderen die dakloos zijn geweest werd een hoge kwaliteit van ouderschap gelinkt aan een betere relatie met groepsgenoten en bescherming tegen internaliserende problemen in de context van tegenspoed met betrekking tot familie.

Daarentegen werden risicofactoren gerelateerd aan armoede gelinkt met meer verstorend gedrag en een slechtere leraar-kind relatie, zelfs met een sterk ouderschap.

De studie werd gedaan bij 245 dakloze ouders en hun kinderen in de leeftijd 4 tot 6 jaar. De bevindingen suggereren dat kinderen die in hoge mate te maken hebben gehad met tegenspoed mbt familie, goed zouden reageren op ouderschaps-interventies terwijl kinderen in extreme armoede zouden profiteren van interventies gericht op verstorend gedrag en het verbeteren van leraar-kind relaties.

“Deze resultaten benadrukken het belang van een hoge kwaliteit van ouderschap voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook de mogelijke grenzen ervan.

De voordelen van stevig ouderschap mbt gedrag van kinderen kan bedolven raken onder ernstige armoede, hetgeen suggereert dat interventies die de veerkracht van kinderen promoten de armoede-gerelateerde risico's moeten reduceren in aanvulling op het bouwen van beschermende factoren in de familie.”, aldus Madelyn Labella, een promovendus en hoofdauteur van de kinderontwikkeling-studie.

vertaling:Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica