Waarom hooggedoseerde vitamine C kankercellen doodt


Een laag niveau van het katalase-enzym maakt kankercellen kwetsbaar voor hoge doses vitamine C

UNIVERSITY OF IOWA HEALTH CARE

Vitamine C heeft een wat fragmentarische geschiedenis als kankertherapie, maar volgen onderzoekers van de University of Iowa is dat omdat het vaak op een manier werd ingezet die tot mislukken gedoemd was.

De meeste vitamine C-therapieën gaan uit van orale inname van de stof. Maar de wetenschappers van UI hebben aangetoond dat als het intraveneus wordt toegediend – en de normale darmstofwisseling en uitscheidingsroutes worden omzeild – er bloedniveaus optreden die 100 tot 500 keer hoger zijn dan bij orale inname. Het is juist deze superhoge concentratie in het bloed die cruciaal is voor het vermogen van vitamine C om kankercellen aan te vallen.

Eerder werk van Garry Buettner, expert op het gebied van redoxbiologie, toonde al aan dat vitamine C in dergelijke extreem hoge gehaltes (in het millimolaire bereik) in laboratorium- en muismodellen ertoe leidde dat kankercellen selectief werden gedood, terwijl normale cellen bleven leven. Artsen van de ziekenhuizen en klinieken van de UI doen nu onderzoek naar deze benadering met klinische proeven voor alvleesklierkanker en longkanker, waarbij een hoge dosis intraveneus toegediende vitamine C wordt gecombineerd met standaard chemotherapie of bestraling. Eerdere fase-1 proeven gaven aan dat deze behandeling veilig is en goed wordt verdragen. Men had ook de indruk dat de behandeling tot een verbetering leidde bij patiënten. De huidige, grotere proeven hebben tot doel om te bepalen of deze behandeling de kans op overleven vergroot.

In een nieuw onderzoek, kortgeleden in het decembernummer van het tijdschrift Redox Biology verschenen, gaan Buettner en zijn collega’s in op de biologische details voor wat betreft de manier waarop hooggedoseerde vitamine C (ofwel ascorbaat) kankercellen doodt.

Het onderzoek toont aan dat vitamine C makkelijk afbreekbaar is, waarbij waterstofperoxide ontstaat, een zogenaamde reactieve zuurstofsoort, die weefsels en DNA kan beschadigen. Het onderzoek laat ook zien dat tumorcellen veel minder goed in staat zijn om de schadelijke waterstofperoxide af te voeren dan normale cellen.

“In dit onderzoek tonen we aan dat kankercellen veel minder efficiënt zijn in het afvoeren van waterstofperoxide dan gewone cellen. Kankercellen zijn dus veel gevoeliger voor schade en afsterven door een grote hoeveelheid waterstofperoxide,” zegt Buettner, hoogleraar stralingsoncologie en lid van het Holden Comprehensive Cancer Center aan de UI. “Dit verklaart hoe de zeer, zeer hoge niveaus van vitamine C die we in de klinische proeven gebruiken, niet het gewone weefsel beïnvloeden, maar wel schadelijk zijn voor tumorweefsel.”

Buettner zegt dat deze fundamentele informatie zou kunnen helpen om te bepalen bij welke kankersoorten en welke therapieën verbetering zou kunnen optreden door het meenemen van hooggedoseerd ascorbaat in de behandeling.

“Onze resultaten geven aan dat kankersoorten met een laag katalasegehalte de meeste kans lopen om gevoelig te zijn voor hooggedoseerde vitamine C-therapie, terwijl het bij een soort kanker met relatief hoge gehaltes aan katalase waarschijnlijk minder goed werkt.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media