Onderzoekers schakelen de remmen op het immuunsysteem uit


Studie van de universiteit van Bonn laat mogelijk de weg naar nieuwe, effectievere kankertherapieën zien. Veel tumoren bezitten een mechanisme om te voorkomen dat het immuunsysteem ze vernietigt. Ze maken bijvoorbeeld misbruik van de natuurlijke ‘remmen’ die ingebouwd zijn in het immunologische verdedigingssysteem en die normaal gesproken een overmatige immuunrespons voorkomen.

Het is onderzoekers van de universiteit van Bonn nu gelukt om een van deze remmen te verwijderen. De studie, uitgevoerd in samenwerking met collega’s uit Hamburg en Würzburg en gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, zou de weg kunnen openen voor effectievere kankertherapieën.

Cytotoxische T-lymfocyten, ofwel killer T cells, vormen een krachtig wapen van het immuunsysteem Ze zwermen bijvoorbeeld in groten getale uit na een virale infectie en vernietigen alle geïnfecteerde lichaamscellen. Hun vernietigingskracht richt zich ook op kankercellen, tenminste in principe. Veel tumoren hebben feitelijk mechanismes ontwikkeld die ze in staat stellen om dit verdedigingswapen om de tuin te leiden. Om dit te doen maken ze bijvoorbeeld misbruik van de regulerende T-cellen (Treg). Ook die zijn onderdeel van het immuunsysteem maar hebben daar een tegengestelde functie: ze onderdrukken de immuunreactie en voorkomen zo dat killer T-cellen gezond weefsel in het lichaam aanvallen.

Tumoren buiten dit uit door te doen alsof ze horen tot het eigen lichaamsweefsel. Op die manier kunnen ze tot op zeker hoogte beschermd worden door de Treg-cellen. “We hebben nu een manier gevonden om de Treg-cellen te doden,” legt Christoph Heuser uit. Hij is promovendus aan het Instituut voor Experimentele Immunologie aan de universiteit van Bonn. Hij vervolgt: “We konden zo de invloed van de killer T-cellen aanzienlijk vergroten.”

De studie richt zich op een eiwit dat door het lichaam wordt aangemaakt, genaamd IKKβ, waarvan sinds lang bekend is dat het de activering van immuuncellen bevordert. Als zodanig wordt het beschouwd als een immuunstimulator. “We hebben nu in een reageerbuis IKKβ geblokkeerd met behulp van een farmaceutisch ingrediënt,” zegt Heusers collega dr. Janine Gotot. “De regulerende T-cellen stierven daarna af. De killer T-cellen overleefden echter en kregen zelfs meer invloed doordat ze niet langer werden afgeremd door de regulerende T-cellen.”

Daarna werd bij muizen met huidkanker onderzocht of de IKKβ -remmer geschikt kon zijn voor tumorbehandeling. Deze kanker wordt tegenwoordig behandeld met vaccinaties en immunotherapieën, maar deze maatregelen zijn vaak niet effectief genoeg. Na ongeveer twee weken behandeling nam het aantal Treg-cellen met de helft af. De reactie van de killer T-cellen op de tumor was navenant sterker. De kankergroei werd hierdoor aanzienlijk vertraagd en de dieren bleven langer in leven.

Combinatietherapie tegen tumoren
“Niettemin kan volledige genezing niet worden behaald door alleen IKKβ te remmen,” zo relativeert de directeur van het Instituut voor Experimentele Immunologie van de universiteit van Bonn, prof. Christian Kurts de bevindingen. “De combinatie met andere immunologische actieve farmaceutische ingrediënten zou er echter mogelijk wel voor kunnen zorgen dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt, waardoor de kanker effectiever bestreden kan worden.”

De Treg-cellen vormen overigens maar een van de vele factoren waarmee het lichaam zijn immuuncellen in toom houdt. Deskundigen zien deze remmende mechanismes als “immunologische controleposten”. De afgelopen jaren slaagden de onderzoekers erin om deze remmen uit te schakelen door gebruik te maken van daarvoor geschikte stoffen die “controlepost-remmers” genoemd worden. “Deze benadering heeft al een revolutie teweeggebracht in de behandeling van kanker,” aldus Kurts. De universiteit van Bonn houdt zich intensief bezig met de ontwikkeling van zulke therapieën en de klinische proeven daarvoor. Hieraan nemen ook het centrum voor geïntegreerde oncologie (CIO), ImmunoSensation en de Duits-Oostenrijkse onderzoek-trainingsgroep Bo&MeRanG deel.

Vertaling: Astrid Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag