Hoe door DNA schade immuuncellen zich tegen kanker kunnen richten

Onderzoek wijst uit dat door modificatie van de celdelingscyclus combinatietherapieën meer succesvol zouden kunnen zijn

UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA SCHOOL OF MEDICINE

PHILADELPHIA - Kanker is in essentie een ziekte in de celdelingscyclus. Het doel van de behandeling van de ziekte is om de cellen die zich ongeremd moleculair delen permanent te vernietigen. Chemotherapie en bestraling veroorzaken storingen in het DNA, en uiteindelijk afsterving, zelfs van deze stuurloze cellen. Binnen enkele minuten na blootstelling aan de behandeling doen de kankercellen een beroep op DNA-reparatie proteïnen om de door deze behandelingen aangerichte schade ongedaan te maken. Dagen later komen immuuncellen tevoorschijn om de tumoren verder te assisteren bij het verslaan van de cellen die de giftige therapieën hebben overleefd.

Deze vertraagde opkomst van immuuncellen na kankertherapie is goed gedocumenteerd en cruciaal voor reacties op chemotherapie en bestraling, toch blijven de werkelijke processen achter de inductie nog onbekend. Nu hebben onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de universiteit van Pennsylvania ontdekt dat DNA-schade een luide oproep is aan het immuunsysteem. De resultaten worden deze week in Nature gepubliceerd.

“Nu we hebben opgelost waarom immuuncellen uberhaupt aangespoord worden om zich bij de kankercellen met DNA-schade te voegen, kunnen we deze informatie toepassen voor betere behandelmethodes,” zegt senior auteur Roger Greenberg, MD, PhD, professor in de kankerbiologie en directeur Basic Science voor het Basser Center for BRCA. “Deze tactiek richt zich op verbetering van de reactie van de patiënt op de behandeling, gebruikmakend van het immuunsysteem op hetzelfde moment als de remmende factoren om de kankercellen hun delende werk te laten doen totdat de celdoding begint.”

Als het DNA van een cel beschadigd is, blijft het ca. 24 uur vastzitten, ergens in de celreplicatiecyclus, tot precies het moment van de fase die leidt tot celdeling. Cellen hervatten hun deling als ze uiteindelijk hun verwonding te boven zijn gekomen, en dit leidt tot activering van de signalen die het immuunsysteem triggert.

In deze Nature-studie beschrijft het Penn team hoe door de DNA-schade na kankertherapieen kleine pakketjes DNA van de celkern in het cytoplasma gevormd worden als de cellen delen na het ondergaan van DNA schade door straling of chemotherapie. Deze misplaatste micronuclei kunnen scheuren, waardoor DNA in het cytoplasma blootgesteld wordt aan een speciale ‘bewakingsproteïne’. Deze ‘waakhond-molecule’ wordt alleen geactiveerd als indringers zoals virussen worden geïdentificeerd als vreemd DNA in het cytoplasma. Het anti-microbe alarm zet een immuunrespons in werking, immuuncellen mobiliserend om de met micronuclei gevulde kankercellen aan te vallen.

Het team toonde aan dat door het verhinderen van cellen om door te groeien naar latere celdelingsfases, voorkomen werd dat micronuclei gevormd werden en de immuunresponses sterk verminderd werden bij kankercellen die waren bestraald.

Al met al wijst de Nature-studie uit dat veranderingen in hoe snel of langzaam een kankercel groeit door celdeling een belangrijk punt van overweging is voor kankertherapieën waarbij DNA schade en immuun-controlepost remmers gecombineerd worden.

“Ons werk laat ruimte voor de ontwikkeling van rationele strategieën voor verhoging van het immuunrespons om de gevoeligheid van de patiënt voor straling te versterken,” zegt Greenberg. “Deze benadering kan de medicatie die DNA beschadigt en immuuncontroleposten remt combineren met medicatie die celdeling bevordert door die factoren te belemmeren die de celdeling vertragen als reactie op de DNA-schade.”

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica