Vezelrijk dieet kan verlichting brengen bij ontsteking door jicht


Nieuw onderzoek, verschenen in het Journal of Leukocyte Biology, suggereert dat de werking van darmmicroben op voedingsvezels waarschijnlijk ontsteking vanwege jicht vermindert

FEDERATION OF AMERICAN SOCIETIES FOR EXPERIMENTAL BIOLOGY

Uit nieuw onderzoek, verschenen in het Journal of Leukocyte Biology, blijkt dat aan jicht gerelateerde ontstekingen, die veroorzaakt worden door urinezuurkristallen, waarschijnlijk kunnen worden geremd door een vezelrijk dieet. De onderzoekers ontdekten dat een vezelrijk dieet micro-organismes in de darmen stimuleert om korte-keten vetzuren te produceren, die neutrofiele apoptose veroorzaken, waardoor ontstekingen verdwijnen. Deze bevindingen zijn van groot belang voor de behandeling van jicht en misschien ook voor de behandeling van artritis.

“Als we begrijpen hoe voedsel en levende organismes op elkaar inwerken, zouden we een dieet kunnen samenstellen dat mensen met deze ziekte kan helpen en dat hun hele gezondheid ten goede kan komen,” aldus Mauro M. Teixeira, Ph.D., onderzoeker aan de Immunopharmacology Group, Department of Biochemistry and Immunology, Institute of Biological Sciences van de Federale Universiteit van Minas Gerais, Brazilië.

Om tot deze ontdekking te komen werd een vezelrijk dieet toegediend aan muizen, samen met een ontstekingsremmende behandeling met korte-keten vetzuren, gekoppeld aan injecties van urinezuurkristallen in de knieën van de muizen. Uit kinetische proeven bleek dat dit neutrofiele apoptose en ‘efferocytose’(verwijdering van de apoptotische cellen) veroorzaakte. Het verdwijnen van de ontsteking werd ook vergezeld door een verhoogde productie van anti-inflammatoire cytokines in het kniegewricht, waardoor verdere schade en functieverlies in de knie werd voorkomen.

“Ons begrip van hoe microbiële gemeenschappen in onze darmen en op andere plekken inwerken op allerlei aspecten van de gezondheid van het immuunsysteem en de stofwisseling is enorm toegenomen,” zegt John Wherry, Ph.D. en redacteur van het Journal of Leukocyte Biology. “Dit werk is een mooi voorbeeld van het diepgaande effect, dat een betere afstelling van ontstekingscircuits kan hebben op een ontstekingsziekte in de gewrichten, door het koppelen van een dieet aan microbiële producten. Toekomstig werk zou ervoor kunnen zorgen dat zulke bevindingen worden omgezet in praktische behandelingen voor jicht en andere ziektes.”

Vertaling: A. Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media