Vitamine D-tekort verhoogt het risico op chronische hoofdpijn


UNIVERSITEIT VAN OOST FINLAND

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Oost-Finland, kan vitamine D-deficiŽntie het risico op chronische hoofdpijn verhogen. De bevindingen werden gepubliceerd in Scientific Reports.

De Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, KIHD, analyseerde de serum vitamine D-niveaus en het optreden van hoofdpijn bij ongeveer 2.600 mannen tussen 42 en 60 jaar tussen 1984 en 1989. Bij 68% van deze mannen, was het serum vitamine D-niveau lager dan 50 nmol/l, wat over het algemeen wordt beschouwd als de drempel voor vitamine D-deficiŽntie. Chronische hoofdpijn die zich op zijn minst wekelijks voordoet werd gemeld door 250 man die lagere serum vitamine D-niveaus hadden dan anderen.

Wanneer de onderzoekspopulatie werd verdeeld in vier groepen op basis van hun serum vitamine D-niveaus, had de groep met de laagste niveaus meer dan een dubbel risico op chronische hoofdpijn in vergelijking met de groep met de hoogste niveaus. Chronische hoofdpijn werd ook vaker gemeld door mannen die buiten de zomermaanden, juni tot september, werden onderzocht. Door de UVB-straling van de zon zijn de gemiddelde serum vitamine D-niveaus hoger tijdens de zomermaanden.

Het onderzoek draagt bij aan de bewijzen dat een laag gehalte aan vitamine D een verhoogd risico geeft op chronische ziekten. Lage niveaus aan vitamine D zijn al in verband gebracht met het risico op hoofdpijn door sommige eerdere, vooral aanzienlijk kleinere studies.

In Finland en in andere landen ver van de evenaar is de UVB-straling van de zon een voldoende bron van vitamine D tijdens de zomermaanden, maar buiten het zomerseizoen moeten de mensen ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine D krijgen uit de voeding of uit vitamine D-supplementen.

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijsmateriaal met betrekking tot de voordelen en de mogelijke negatieve effecten van langdurig gebruik in hogere doseringen. De Finish Vitamine D Trial, momenteel aan de gang aan de Universiteit van Oost-Finland, zal licht werpen op de vraag; een vijf jaar durend onderzoek analyseert de effecten van hoge dagelijkse doses vitamine D op de risicofactoren en de ontwikkeling van ziekten. De deelnemers aan de proef nemen een vitamine D-supplement van 40 of 80 microgram per dag. Het proces onderzoekt ook de effecten van vitamine D suppletie op verschillende aandoeningen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media