Contact bij sport kan leiden tot verschillen in de hersenen van jonge, gezonde atleten

ST. MICHAEL'S HOSPITAAL

Volgens een nieuwe studie passen sporters die contactsport uitoefenen hun hersenstructuur en -functie aan naargelang het risico op lichaamscontact.

Onderzoekers aan het ziekenhuis van St. Michael voerden voorseizoensonderzoeken uit bij 65 universitaire atleten - 23 deden aan botssport (met routinematig doelgericht lichaamscontact), 22 deden aan contactsporten (waar contact is toegestaan, maar geen deel uitmaakt van het spel) en 20 deden aan sporten waarbij geen lichaamscontacten zijn.

Zij vonden dat de atleten in bots- en contactsport verschillen vertoonden in de hersenstructuur, functie en chemische markers die meestal verband houden met hersenletsel, in vergelijking met atleten uit contactloze sporten.

Hun bevindingen werden online gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Neurology.

Hoofdauteur Dr. Nathan Churchill, een postdocent in het onderzoeksprogramma Neuroscience aan St. Michael, zei dat er steeds meer bezorgdheid is over hoe deelname aan contactsporten de hersenen kan beïnvloeden.

Het grootste deel van het onderzoek op dit gebied is gericht op de effecten op lange termijn voor atleten in botssporten, zoals voetbal en ijshockey, waar spelers in één enkel seizoen worden blootgesteld aan honderden contacten. Minder is bekend over de gevolgen van deelname aan contactsporten waar niet doelbewust contact is toegestaan, zoals voetbal, basketbal en veldhockey.

In deze studie werd gekeken naar mannen en vrouwen uit allerlei sporten en men vond er progressieve verschillen tussen de hersenen van atleten in contactloze, contact- en botssporten.

Men vond verschillen in de structuur van de witte stof in de hersenen - de vezelkanalen die verschillende delen van de hersenen verbinden en hen in staat stellen om met elkaar te communiceren. Atleten uit sporten met een hoger niveau van contact toonden ook tekenen van verminderde communicatie tussen hersengebieden en verminderde activiteit, met name in gebieden die betrokken zijn bij de visie en de motoriek, in vergelijking met die uit contactloze sporten, zoals volleybal.

Deze verschillen weerspiegelen echter geen significant verminderd dagelijks functioneren, zegt Dr. Tom Schweizer, hoofd van het Neuroscience Research Program en mede-auteur van de studie. Hij merkte verder op dat de atleten in deze studie geen significante gezondheidsproblemen meldden en allen actieve vrije tijdsatleten waren.

Hij zei dat deze studie een belangrijke kloof vult in het begrijpen hoe contact invloed heeft op gezonde hersenen en een stap is naar beter begrip waarom een ​​klein aantal atleten in contactsporten negatieve gezondheidsgevolgen hebben op lange termijn.

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica