Hormoon kan hersenactiviteit geassocieerd met liefde en seks verbeteren


Imperial College London

Wetenschappers van het Imperial College in Londen onderzochten of kisspeptin een rol zou kunnen spelen bij de behandeling van sommige psychoseksuele stoornissen - seksuele problemen die van psychologische oorsprong zijn en vaak voorkomen bij patiënten die kampen met onvruchtbaarheid. Het werk werd gefinancierd door het National Institute for Health Research, het Wellcome Trust en het Medical Research Council.

Kisspeptin is een natuurlijk hormoon dat de afgifte van andere geslachtshormonen in het lichaam bevordert. De studie omvatte een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie waarbij 29 gezonde heteroseksuele jonge mannen ofwel een injectie van kisspeptin of een placebo kregen toegediend. In een MRI-scanner kregen de mannen een verscheidenheid van beelden te zien met inbegrip van seksuele en niet-seksuele romantische foto's van koppels, terwijl de onderzoekers hun hersenen scanden om te zien hoe kisspeptin de reactie van de hersenen beïnvloedde.

De onderzoekers vonden dat na de injectie van kisspeptin de vrijwilligers een verhoogde activiteit vertoonden in het gedeelte van de hersenen dat meestal geactiveerd wordt door seksuele opwinding en romantiek, toen hen seksuele of romantische beelden van koppels werden voorgelegd. Het team gelooft dat dit aantoont dat kisspeptin de gedragsmatige circuits in verband met seks en liefde stimuleert. Ze zijn vooral geïnteresseerd in hoe kisspeptin mensen zou kunnen helpen met psychoseksuele stoornissen en daarmee problemen rond het concipiëren van een baby zou kunnen oplossen.

NIHR Research Professor Waljit Dhillo, hoofdauteur van het onderzoek van het Department of Medicine aan het Imperial College in Londen, zei: "Het grootste deel van het onderzoek en de behandelingsmethoden voor onvruchtbaarheid zijn tot op heden gericht op de biologische factoren die het moeilijk kunnen maken voor een paar om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Deze spelen natuurlijk een grote rol in de voortplanting, maar de rol die de hersenen en de emotionele verwerking spelen in dit proces is ook heel belangrijk, en slechts gedeeltelijk begrepen. " Omdat het onderzoek in een vroeg stadium is, wil het team van onderzoekers nu een vervolgonderzoek uitvoeren naar de effecten van kisspeptin bij een grotere groep van zowel vrouwen als mannen.

Professor Dhillo voegde eraan toe: "Onze eerste bevindingen zijn nieuw en spannend vermits ze aangeven dat kisspeptin een rol kan spelen bij het stimuleren van een aantal van de emoties en reacties die leiden tot seks en voortplanting. Uiteindelijk willen we graag onderzoeken of kisspeptin een effectieve behandeling zou kunnen zijn voor psychoseksuele stoornissen en mogelijk koppels kan helpen die moeite hebben om zwanger te worden. "

Vrijwilligers in de studie ondergingen MRI-scans in het Imanova Centre for Imaging Sciences en werden seksuele en niet-seksuele romantische, negatieve en neutrale beelden getoond van gelukkige, angstige en neutraal emotionele gezichten. Kisspeptin bleek niet de emotionele hersenactiviteit te veranderen in reactie op neutrale, blije of angstige beelden. Echter wanneer aan de vrijwilligers negatieve beelden werden getoond, verhoogde kisspeptin de activiteit in de hersenstructuren dievan belang zijn bij het reguleren van negatieve stemmingen, en de deelnemers aan de studie rapporteerden een daling van de negatieve stemming in een post-scan vragenlijst. Hierdoor geraakte de ploeg ook geïnteresseerd in het onderzoeken van de mogelijkheid dat kisspeptin kan worden gebruikt voor de behandeling van depressies.

Dr Alexander Comninos, hoofdauteur van de studie van het Department of Medicine aan Imperial, zei: "" Onze studie toont aan dat kisspeptin de seksuele en romantische hersenactiviteit verhoogt en negatieve stemmingen vermindert. Dit roept de interessante mogelijkheid dat kisspeptin toepassingen zou kunnen hebben in de behandeling van psychoseksuele stoornissen en depressies die vaak samen voorkomen maar verdere studies zijn nodig om dit te onderzoeken. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media