Onderzoekers: teveel informatie kan goed zijn

Psychologen onderzoeken hoe om te gaan met gezondheidsadviezen

In de wereld van de gezondheidszorg, kan de term “teveel informatie” - of TMI - een serieus probleem zijn. Als je bijvoorbeeld op Google “Hoe voorkom je kanker” opzoekt, vind je rijen en rijen websites die de beste strategie claimen, sommigen met wel 20-30 te nemen stappen.

Dezelfde situatie doet zich voor als je informatie zoekt over stoppen met roken, sporten, slaap, en ontelbare andere zaken. Dan wordt de vraag: wanneer krijgt iemand teveel gezondheidsinformatie? Wat is de beste manier voor gezondheidswerkers om de informatie over te brengen zonder dat de consument belangrijke informatie overslaat of vergeet?

Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Illinois, ligt het antwoord in het streven naar een specifieke gezondheidsdoelstelling. Dolores Albarracin, professor in de psychologie, promovendus Jack McDonald, en collega’s van andere universiteiten bestudeerden het gedrag van zo’n 459 mensen om inzicht te krijgen in dit onderwerp, die een uitdaging vormt voor de gezondheidszorg.

Eén denkrichting onder gezondheidswerkers is om informatie over gezondheid in kleine doses van twee of drie adviezen tegelijk te geven. Anderen vinden het beter dat patiënten het totaal aan opties aangeboden krijgen, zodat er niets overgeslagen wordt dat nuttig zou kunnen zijn. De Illinois studie, gepubliceerd in Clinical Psychological Science, beweert dat het afhangt van het soort aanbevelingen.

Volgens de onderzoekers zou het presenteren van een grote hoeveelheid informatie op zijn plaats zijn als het doel is om een grote hoeveelheid te onthouden van mogelijk uitwisselbare gedragingen, maar als het doel is om een complete set van belangrijke adviezen te onthouden, dan is het aanbieden van een paar adviezen de beste strategie.

“De beste hoeveelheid aan te bevelen gedragingen lijkt af te hangen van het doel van de interventie,” zegt Albarracin. “Als het doel is om zoveel mogelijk adviezen te geven, ga dan voor een lange lijst met aanbevelingen. Maar als het de bedoeling is om gedragingen in te voeren, dan zou de beste strategie zijn om een kleiner aantal van de aanbevolen gedragingen aan te geven.

De onderzoekers, waaronder Patrick McDonald van de universiteit van Buffalo en Colleen Hughes van Indiana University-Bloomington (beiden voormalig lid van Albarracin's onderzoeksteam), kwamen tot hun conclusie door analyse van de proefuitslagen waarbij de deelnemers een lijst met korte gezondheidsaanbevelingen kregen (variërend van 2-20, elke aanbeveling bestond uit ca. 33 woorden). Daarna werd hun gevraagd zich zoveel mogelijk aanbevelingen te herinneren.

De deelnemers kregen ook open vragen over hun intenties om de adviezen op te volgen. Zelfs als meer adviezen betekenden dat de deelnemers zich een kleiner deel van het totaal konden herinneren, waren zij van plan om meer adviezen op te volgen.

“Als een grote hoeveelheid gezondheidsaanbevelingen nodig is, is erkenning van de invloed van het aantal adviezen wat betreft herinneren en de bedoelde naleving essentiëel,” schrijven de onderzoekers.

Deze informatie kan nuttig zijn in vele gezondheidsgebieden. Bijvoorbeeld, psychotherapeuten die het gedrag van hun patiënten willen veranderen op een specifieke manier, kunnen bijvoorbeeld huiswerk geven, dat het gedrag aanspreekt. Andere gezondheidsspecialisten kunnen aanbevelingen doen in kleine “explosies” (misschien via tekstberichten) als hulp voor een maximum aan herinnerde adviezen en tegelijkertijd de kosten voor de patiënt te minimaliseren.

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica