HIIT verandert het metabolisme van de glucose in de hersenen bij insuline resistente mensen

Onderzoekers aan de Universiteit van Turku, Finland, bestudeerden hoe high intensity interval training (HIIT) het glucose metabolisme van de hersenen verandert bij fysiek inactieve insuline resistente mensen. Slechts na twee weken HIIT training verminderde het glucose metabolisme in alle gebieden van de hersenen.

Een studie onder leiding van Jarna Hannukainen en Kari Kalliokoski aan de Universiteit van Turku laat zien dat HIIT training het glucosemetabolisme van de hersenen vermindert bij mensen met diabetes type 2 of prediabetes.

- Vorige studies hebben aangetoond dat de glucose- en vetzuuropname van de hersenen verhoogd is bij diabetes type 2, en dat de opname van glucose afneemt na gewichtsverlies. We wilden onderzoeken of een vergelijkbaar effect zou kunnen bereikt worden door oefening, zonder een significant gewichtsverlies, zegt doctoraal kandidaat Sanna Honkala van Turku PET Center.

Over de mechanismen achter de veranderingen in het metabolisme van de hersenen wordt echter nog steeds gespeculeerd. Tijdens HIIT training, worden ketonen en lactaten gevormd die de hersenen kunnen gebruiken als bron van energie. Glucose die wordt aangevuld met ketonen, zoals D-P-hydroxybutyraat of ander substraat, kan een uitleg zijn voor de verminderde glucose opname als gevolg van oefening.

Zowel hoge intensiteit als matige training verbeteren de insuline gevoeligheid.

De deelnemers aan de studie waren van middelbare leeftijd, niet geoefende mannen en vrouwen, die prediabetes of diabetes type 2 hadden. De deelnemers werden gerandomiseerd in twee groepen met verschillende oefenintensiteit, waarvan één voor HIIT-training en de andere voor traditionele, matige intensiteit doorlopende training. De trainingsinterventie van twee weken omvatte zes instructieve trainingen die werden uitgevoerd met oefenfietsen. HIIT training bestond uit 30 seconden trainingssessies met 4 minuten herhalingen tussenin, terwijl de traditionele oefening bestond uit ononderbroken, fietsen met gematigde intensiteit.

- Beide vormen van lichaamsbeweging verbeterden de insuline gevoeligheid van het hele lichaam even efficiënt en waarschijnlijk hadden we ook een verandering gezien in het hersenmetabolisme na matige training als de oefenperiode langer zou gewees zijn. Om de insuline gevoeligheid te verbeteren, kan iedereen kiezen voor de vorm van oefening die hem het comfortabelst ligt, wat ook motiveert om regelmatig te oefenen, zegt Hannukainen.

Vertaling: Andre Teirlinck 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag