Cholesterol - goed voor de hersenen, slecht voor het hart


Gekweekte muizen die minder cholesterol aanmaken in de hersenen lijden significant neurologische schade

JOSLIN DIABETES CENTER.

Gezonde hersenen hebben veel cholesterol nodig voor de groei en de werking van zenuwcellen, maar diabetes kan de hoeveelheid cholesterol in de hersenen verminderen, zoals aangetoond door een team van het Joslin Diabetes Center. Joslin onderzoekers en collega's toonden aan dat muizen met een onderdrukte cholesterol productie in de hersenen  dramatische symptomen van neurologische stoornissen laten zien.

Deze bevinding kan helpen verklaren waarom het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer verhoogt bij diabetes, zegt Heather Ferris, M.D., Ph.D., een Joslin onderzoeker en hoofdauteur van de studie gepubliceerd in PNAS.

Wetenschappers hebben lang de rol onderzocht van cholesterol in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer; één van de redenen is dat mutaties in een cholesterol dragend eiwit, bekend als APOE, de sterkste genetische risicofactor is voor de ziekte, aldus Ferris.

Men denkt dat astrocyten, een belangrijke klasse van ondersteunende cellen in de hersenen, het meeste van de cholesterol produceren. In hun laatste studie creëerden de Joslin onderzoekers een muismodel waarbij een gen, bekend als SREBP2, de hoofdregulator van de cholesterol synthese, onderdrukt wordt.

De resultaten waren opvallend. "In vergelijking met normale dieren hadden deze muizen zeer kleine hersenen en meerdere gedragsafwijkingen", zegt Ferris.

"Niet alleen hadden deze muizen moeite met het leren en onthouden maar konden ook andere normale dagelijkse gedragingen, zoals het bouwen van een nest, niet uitvoeren", aldus C. Ronald Kahn, MD, senior auteur, chief academisch officer van Joslin en de Mary K. Iacocca Professor of Medicine aan de Harvard Medical School. "Sommige van deze effecten waren een beetje zoals de ziekte van Alzheimer maar veel ernstiger."

Vreemd genoeg vertoonden de muizen ook veranderingen in hun stofwisseling, verbrandden meer koolhydraten en kwamen minder bij in gewicht.

"We zijn pas aan het begin van dit onderzoek over de manier waarop diabetes en de ziekte van Alzheimer kunnen worden gerelateerd, maar cholesterol kan een mediator zijn", zegt Ferris. Terwijl onderzoekers in andere laboratoria suggereren dat hogere in plaats van lagere niveaus cholesterol kan worden gekoppeld aan hersenaandoeningen, "denken wij dat ons model klinish relevanter is," zegt ze.

Geneesmiddelen die het cholesterolgehalte in het cardiovasculaire systeem verlagen zijn gunstig voor mensen met diabetes en verwante aandoeningen, maar cholesterol in het bloed kan over ’t algemeen niet in de hersenen belanden en het cholesterol metabolisme is heel anders in de hersenen, zegt ze.

In de toekomst willen de onderzoekers muismodellen creëren die het verlaagde-hersenen-cholesterol model zal combineren met modellen van de ziekte van Alzheimer of diabetes type 1 of type 2. De onderzoekers zullen ook kijken naar de effecten van hersenencholesterol bij volwassen muizen en muizen geboren met de modificatie.

"Dit werk is nog eens een voorbeeld van hoe het onderzoek op een gebied van de medische biologie van invloed kan zijn op een ander gebied," merkt Kahn op. "We zijn niet begonnen met nadenken over de ziekte van Alzheimer maar probeerden om de gevolgen van diabetes op de hersenen te begrijpen."

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu