Beweging en vitamine D samen beter voor de gezondheid van het hart


JOHNS HOPKINS MEDICINE

Johns Hopkins onderzoekers rapporteren dat een analyse van onderzoeksrapporten en gezondheidsgegevens van meer dan 10.000 Amerikaanse volwassenen over bijna 20 jaar een synergistisch verband aantoont tussen voldoende beweging en voldoende vitamine D en vermindering van het risico op hartaanvallen en beroertes.

Beide, bewegen en voldoende vitamine D zijn al lang betrokken bij het verminderen van risico's op hartziekten, maar in een nieuwe studie - niet bedoeld om oorzaak en gevolg te bepalen - onderzochten de wetenschappers de relatie tussen deze twee gezondheidsfactoren en hun gezamenlijke rol bij de gezondheid van het hart. Hun bevindingen, die werden gepubliceerd in het nummer van 1 april van het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, toonden een positieve en directe relatie tussen beweging en vitamine D niveaus in het bloed, wat kan aantonen dat lichaamsbeweging vitamine D-niveaus kan stimuleren. Zij vonden ook dat de samenwerking van de twee factoren op de ťťn of andere manier het cardiovasculair systeem beter beschermt dan ťťn factor alleen. De onderzoekers drukken erop dat hun studie een observatie was en dat langdurige, zorgvuldig gecontroleerde klinische proeven nodig zullen zijn om bewijs te vinden voor oorzaak en gevolg. Niettemin ondersteunt de studie de opvatting dat blootstelling aan vitamine D door de zon en lichaamsbeweging, indicatoren van goede gezondheid zijn.

"In onze studie kwamen zowel te weinig aanbevolen fysieke activiteit als vitamine D-deficiŽntie frekwent voor", zegt Erin Michos, MD, MHS, associate directeur van cardiologie preventie en universitair hoofddocent geneeskunde aan het Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease aan de Johns Hopkins University School of Medicine. "De basis is dat we mensen moeten aanmoedigen meer te bewegen voor de gezondheid van hun hart.Ē Michos voegt eraan toe dat een paar minuten per dag blootstelling aan het zonlicht in de winterseizoenen, het eten van evenwichtige voeding met oliehoudende vis zoals zalm samen met granen en melk, voldoende zijn om voldoende vitaminen D op te nemen.

Voor hun data-analyse gebruikten de Johns Hopkins-onderzoekers eerder verzamelde informatie uit de federaal gefinancierde Atherosclerosis Risk in Communities studie vanaf 1987 van 10.342 deelnemers aanvankelijk vrij van hart- of vaatziekten. Informatie over de deelnemers werd bijgewerkt en gevolgd tot 2013, inbegrepen volwassenen uit Forsyth County, North Carolina; Jackson, Mississippi; Groter Minneapolis, Minnesota; Washington County en Maryland. De deelnemers waren gemiddeld 54 jaar aan het begin van de studie en 57 procent waren vrouwen. Eenentwintig procent was Afro-Amerikaans, de overige deelnemers waren blanken.

Bij het eerste bezoek tussen 1987 en 1989 rapporteerden de deelnemers zelf hun bewegingsniveaus, die werden vergeleken met de aanbevelingen van de American Heart Association van meer dan 150 minuten per week van matige intensiteitstraining of 75 minuten per week van krachtiger intensiteit. De onderzoekers gebruikten de informatie om het bewegingsniveau van elke deelnemer te classificeren als voldoende, middelmatig of laag. Mensen met voldoende beweging voldeden aan de aanbevelingen van de AHA, degenen met tussentijdse niveaus oefenden tot 74 minuten per week of matig gedurende minder dan 149 minuten per week, en de laag geklasseerden oefenden helemaal niet. Ongeveer 60 procent van de deelnemers had onvoldoende beweging in de lage of intermediaire categorieŽn. De onderzoekers hebben de bewegingen omgezet in metabolische equivalente taken (MET's), een oefenintensiteitsschaal gebruikt door cardiologen en andere clinici om fitness te beoordelen. Zij berekenden vervolgens de fysieke activiteitsniveaus door de MET's te vermenigvuldigen met het aantal minuten beweging per week.

Bij het tweede studiebezoek van elke deelnemer tussen 1990 en 1992, maten de onderzoekers de vitamine D-niveaus in het bloed door de hoeveelheid 25-hydroxyvitamine D te detecteren. Iedereen met minder dan 20 nanogram per milliliter 25-hydroxyvitamine D werd als tekort beschouwd. Niveaus boven 20 nanogram per milliliter werden beschouwd als voldoende. Dertig procent van de deelnemers had onvoldoende vitamine D.

In het eerste deel van zijn studie liet het Johns Hopkins-team zien dat meer beweging overeenstemde met meer vitamine D. Bijvoorbeeld, mensen met adequate beweging hadden een gemiddeld 25-hydroxyvitamine D-niveau van 26,6 nanogram per milliliter, degenen met intermediaire beweging hadden 24,4 nanogram per milliliter, en die met een laag bewegingsniveau hadden 22,7 nanogram per milliliter. Degenen die bij hun eerste bezoek voldeden aan de aanbevolen oefeningen hadden 31 procent lager risico op vitamine D-deficiŽntie bij hun tweede bezoek. De onderzoekers vonden alleen deze positieve relatie bij blanken en niet bij de Afro-Amerikanen.

In het volgend deel van de studie bleek dat de meest actieve deelnemers met de hoogste vitamine D-niveaus het laagste risico hadden op toekomstige hart- en vaatziekten. In de loop van de 19 jaar durende studie zijn er 1800 bijwerkingen aangetroffen, waaronder hartaanvallen, beroertes of overlijden door hart- en vaatziekten. Na aanpassing van de gegevens voor leeftijd, seks, ras, onderwijs, roken, alcoholgebruik, bloeddruk, diabetes, hoge bloeddrukmedicatie, cholesterolgehalten, statine-gebruik en body mass index, vonden de onderzoekers dat de personen die zowel voldeden aan de aanbevolen activiteit als aan de vitamine D niveaus boven 20 nanogram per milliliter, 23 procent minder kans hadden op een nadelige cardiovasculaire gebeurtenis dan de personen met een slechte lichamelijke activiteit en te weinig vitamine D. Aan de andere kant vertoonden mensen die voldoende beweging hadden maar vitamine D tekort, geen verminderd risico. Met andere woorden, het gecombineerde voordeel van voldoende vitamine D en lichaamsgewicht scoorde beter.

Maar Michos zegt dat blootstelling aan de zon misschien niet het hele verhaal is van de directe relatie die wordt gevonden tussen beweging en vitamine D-niveaus, aangezien vitamine D die door de huid wordt geproduceerd na blootstelling aan zonlicht, afneemt wanneer het lichaam er zelf genoeg aanmaakt. Ze zegt dat dit erop wijst dat er iets anders in het lichaam gebeurt waardoor vitamine D en lichaamsbeweging elkaar positief te beÔnvloeden. Bijvoorbeeld, mensen die veel bewegen kunnen ook andere gezonde gewoontes hebben die de vitamine D-niveaus beÔnvloeden, zoals lager lichaamsvet en een gezondere voeding. Als alternatief kunnen mensen die veel bewegen meer vitamine supplementen innemen.

Wat betreft het rassenverschil, kan dit betekenen dat het bevorderen van lichamelijke activiteit misschien niet zo effectief is voor het verhogen van vitamine D-niveaus bij Afro-Amerikanen als bij blanken. Michos merkt op dat mensen met donkere huid vitamine D minder efficiŽnt produceren na blootstelling aan de zon, mogelijk door de grotere hoeveelheid melaninepigment, die als een natuurlijke zonnebrandstof fungeert. Afro-Amerikanen hebben over het algemeen ook de neiging om lagere niveaus van 25-hydroxyvitamine D te hebben maar hebben dan niet dezelfde gevolgen, zoals botfracturen, die blanken wel hebben met dezelfde lage niveaus.

Michos waarschuwt dat mensen die aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 600 tot 800 internationale eenheden per dag voldoen en voldoende vitaminen D hebben, geen extra vitamine supplementen nodig hebben. ďHet is niet noodzakelijkerwijs beter wanneer het bloedniveau hoger is dan 20 nanogram per milliliter," zegt Michos. "Mensen met een risico op botziekten, lijden onder seizoensgebonden depressie, of zwaarlijvig zijn, moeten hun artsen vragen hun vitamine D-niveau te meten om na te gaan of die voldoende hoog is.

De beste manier om voldoende niveaus aan vitamine D te waarborgen is blootstelling aan de zon, gezond dieet, voldoende bewegen en behoud van een normaal lichaamsgewicht. "Ze voegt eraan toe:" Slechts 15 minuten zonlicht in de zomer produceert ongeveer 3000 internationale vitamine D-eenheden - wat overeen komt met 30 glazen melk - afhankelijk van de breedtegraad waar men vertoeft en de huidpigmentatie. Zorg ervoor dat u zonnebrandcrŤme gebruikt als u zich langer dan 15 minuten bloot stelt. '

Terwijl de gezondheidstoename van de reguliere lichamelijke activiteit onbetwist is, zijn de voordelen van vitamine D-supplementen nog niet bewezen. Michos merkt op dat een recent gerandomiseerde klinische studie gepubliceerd in de JAMA Cardiology geen cardiovasculair voordeel heeft laten zien met hoge doses vitamine D supplementen bij deelnemers uit Nieuw-Zeeland. Zij zegt dat uitgebreider studies met meer uiteenlopende populaties en verschillende doseringen momenteel aan de gang zijn en verder inzicht zullen geven.

Vertaling Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica