Tai Chi houdt belofte in bij cardiologische revalidatie


Voorlopig onderzoek, gepubliceerd in ĎJournal of the American Heart Associationí, het Open Access Journal van de American Heart Association / American Stroke Association, vormen de langzame en zachte bewegingen van Tai Chi een veelbelovende alternatieve oefenoptie voor patiŽnten die traditionele cardiologiesche revalidatie weigeren.
Na een hartinfarct weigert meer dan 60 procent van de patiŽnten deelname aan hartrevalidatie. Hoewel financiŽle zorgen en de afstand tot een revalidatiecentrum belangrijke redenen zijn, blijven veel patiŽnten weg omdat ze fysieke oefening als onprettig, pijnlijk of onmogelijk beschouwen gezien hun huidige fysieke conditie.

Dit is de eerste studie die suggereert dat Tai Chi het bewegingsgedrag in deze populatie met een hoog risico kan verbeteren.

"We dachten dat Tai Chi een goede optie zou kunnen zijn voor deze mensen, omdat je heel langzaam en eenvoudig kunt beginnen en omdat, naarmate hun zelfvertrouwen toeneemt, het tempo en de bewegingen kunnen worden aangepast om de intensiteit te verhogen", zegt Dr. Elena Salmoirago-Blotcher, hoofdauteur van de studie en universitair docent geneeskunde aan de Warren Alpert School of Medicine aan de Brown University. "Met Tai Chi-oefeningen kunnen lage tot matige intensiteitsniveaus worden bereikt, terwijl de nadruk op de ademhaling en ontspanning ook kan helpen bij psychische problemen en om stress te verminderen."

Onderzoekers pasten een Tai Chi-routine aan voor gebruik bij patiŽnten met hartziekten o.b.v. een protocol dat eerder werd gebruikt bij patiŽnten met longziekte en hartfalen. Ze vergeleken de veiligheid en naleving van twee regimes: LITE, een korter programma met 24 lessen over 12 weken en PLUS, een langer programma met 52 lessen gedurende 24 weken. Alle deelnemers ontvingen een dvd om te gebruiken voor thuisoefeningen tijdens en na het ontvangen van de lessen.

De studie werd uitgevoerd in het Miriam-ziekenhuis in Providence, Rhode Island en omvatte 29 lichamelijk inactieve patiŽnten met hartaandoeningen (8 vrouwen en 21 mannen, gemiddelde leeftijd 67,9 jaar), die belangstelling hadden getoond voor een Tai Chi-programma. Hoewel de meerderheid een eerdere hartaanval (58,6 procent) of een operatie om een geblokkeerde ader te openen had ondergaan (PCI - 82,8 procent; CABG - 31 procent), en bij allen hartrevalidatie had plaatsgevonden, maar toch nog steeds veel risicofactoren aanwezig waren, waaronder nog steeds roken (27,6 procent), diabetes (48,3 procent), hoog cholesterol (75,9 procent) en overgewicht (35 procent) of zwaarlijvig (45 procent). Allen hadden toestemming van de arts gekregen om een Tai Chi-training te ondergaan en geen enkele deelnemer had orthopedische problemen (zoals een recente operatie voor gewrichtsvervanging) waardoor Tai Chi niet mogelijk was.

De onderzoekers constateerden dat Tai Chi:

1) veilig was, zonder aan het oefenprogramma gerelateerde problemen, behalve een beetje spierpijn aan het begin van de training;

2) geliefd was bij de deelnemers (100 procent zou het aanbevelen aan een vriend);

3) haalbaar was, (patiŽnten woonden ongeveer 66 procent van de geplande oefensessies bij);

4) de aerobe conditie in beide programmaís niet verhoogd was bij standaardtests na 3 maanden ;

5) de wekelijkse hoeveelheid matige tot krachtige lichamelijke activiteit (gemeten aan de hand van een draagbaar apparaat) nam toe na drie en zes maanden in de groep die aan het langere programma deelnam, maar niet bij degenen die deelnamen aan het kortere programma.

"Op zichzelf vervangt Tai Chi niet duidelijk andere componenten van de traditionele hartrevalidatie , zoals voorlichting over risicofactoren, voeding en therapietrouw," zegt Dr. Salmoirago-Blotcher. "Als het in grotere studies bewezen effectief is, kan het mogelijk als een goede oefenoptie in revalidatiecentra worden aangeboden als een brug naar meer inspannende oefeningen, of in een omgeving buiten een medische setting waarbij de educatieve componenten van revalidatie worden aangeboden."

Vertaling: Frits Suntjens


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag