Studie vindt dat melkzuurbacteriën kunnen beschermen tegen influenza A-virus

ATLANTA - Volgens een onderzoek door Georgia State University, kunnen melkzuurbacteriën, vaak gebruikt als probiotica om de spijsvertering te verbeteren, bescherming bieden tegen verschillende subtypes van influenza A-virus, resulterend in verminderd gewichtsverlies na virusinfectie en lagere hoeveelheden virusreplicatie in de longen, .

Influenzavirus kan ernstige ademhalingsaandoeningen bij mensen veroorzaken. Hoewel vaccins voor seizoensgriepvirussen gemakkelijk beschikbaar zijn, veroorzaken influenza virusinfecties drie tot vijf miljoen levensbedreigende ziekten en 250.000 tot 500.000 sterfgevallen wereldwijd tijdens epidemieën. Uitbarstingen van pandemieën en luchtwegeninfecties kunnen snel ernstige ziekten veroorzaken en wereldwijd veel meer mensenlevens kosten. Dit gebeurt omdat de huidige vaccins alleen effectief zijn als vaccinstammen en circulerende influenzavirussen goed op elkaar zijn afgestemd.

Influenza A-virus, dat mensen, vogels en varkens infecteert, heeft veel verschillende subtypen op basis van hemagglutinine (HA) en neuraminidase (NA) -eiwitten op het oppervlak van het virus. Er zijn 18 verschillende HA en 11 verschillende NA-subtype moleculen geïdentificeerd, wat op talrijke HA- en NA-influenzaviruscombinaties duidt. Als gevolg hiervan is het belangrijk om manieren te vinden om een brede bescherming tegen influenzavirussen te bieden, ongeacht de virusstam.

Gefermenteerde groenten en zuivelproducten bevatten een verscheidenheid aan melkzuurbacteriën die een aantal gezondheidsvoordelen hebben naast het feit dat ze als probiotica worden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat sommige stammen van melkzuurbacteriën een gedeeltelijke bescherming bieden tegen bacteriële infectieziekten, zoals Streptococcus pneumoniae, evenals verkoudheids- en influenzavirussen. Deze studie onderzocht de antivirale beschermende effecten op influenzavirussen van één door hitte gedode stam van melkzuurbacteriën, Lactobacillus casei DK128 (DK128), een veelbelovend probioticum geïsoleerd uit gefermenteerde groenten.

”We ontdekten dat het voorbehandelen van de muizen met door hitte gedode Lactobacillus casei DK128 bacteriën hen resistent maakte tegen dodelijke primaire en secundaire influenza A-virusinfectie en hen beschermde tegen gewichtsverlies en mortaliteit", aldus Dr. Sang-Moo Kang, hoofdauteur van de studie en professor aan het Institute for Biomedical Sciences in Georgia State. "Onze resultaten zijn zeer significant omdat muizen voorbehandeld met DK128 100% overleefden en preventie van gewichtsverlies toonden. Deze stam van melkzuurbacteriën voorzag muizen ook van een kruisbeschermende immuniteit tegen secundaire letale infectie met influenzavirus. Bescherming tegen influenza-virusinfectie was niet specifiek voor een bepaalde griepsoort.

"Ons onderzoek levert bewijs dat door hitte gedode melkzuurbacteriën mogelijk via een neusspray kunnen worden toegediend als profylactisch middel tegen niet specifieke influenza virusinfecties."

De onderzoekers behandelden de muizen intranasaal met door hitte gedode DK128 en infecteerden ze vervolgens met een letale dosis influenza A-virus, subtype H3N2 of H1N1. Muizen voorbehandeld met een lage dosis DK128 vertoonden 10 tot 12 procent gewichtsverlies, maar overleefden de letale infectie van H3N2- of H1N1-virus. Daarentegen vertoonden muizen voorbehandeld met een hogere dosis geen gewichtsverlies. Controlemuizen, die niet waren voorbehandeld met DK128, vertoonden ernstig gewichtsverlies op dagen acht en negen van de infectie en stierven allen. Muizen die vóór de infectie door hitte gedode melkzuurbacteriën (DK128) ontvingen, hadden ongeveer 18 maal minder influenzavirus in hun longen vergeleken met controlemuizen.

Vervolgens testten de onderzoekers de bescherming tegen secundaire influenzavirusinfectie door voorbehandelde muizen te infecteren met een ander influenza A-subtype van hun primaire virusinfectie. Voor de secundaire virusinfectie werden muizen blootgesteld aan H1N1 of rgH5N1. De resultaten van de studie suggereren dat voorbehandeling met melkzuurbacteriën, met name DK128, muizen beschermen tegen een breed scala van primaire en secundaire influenza A-virusinfecties.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag