Diabetes veroorzaakt verschuiving in orale microbiomen die parodontitis veroorzaakt

UNIVERSITEIT VAN PENNSYLVANIA

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt dat de orale microbiome wordt beïnvloed door diabetes, waardoor een verschuiving ontstaat die meer kans geeft op ziekte. Het onderzoek, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe, toonde niet alleen dat de orale microbiome van muizen met diabetes verschuift maar dat de verandering werd geassocieerd met verhoogde ontstekingen en botverlies.

"Tot nu toe was er geen concreet bewijs dat diabetes invloed heeft op de orale microbiome", zei Dana Graves, senior auteur van het nieuwe onderzoek en ‘vice-dean of scholarship’ en onderzoeker aan Penn's School of Dental Medicine. "Maar de uitgevoerde studies waren niet streng."

Slechts vier jaar geleden heeft de Europese Federatie van Periodontologie en de American Academy of Periodontology een rapport uitgegeven waarin staat dat er geen dwingend bewijs is dat diabetes rechtstreeks verband houdt met veranderingen in de orale microbiome. Maar Graves en collega's waren sceptisch en besloten om opnieuw de kwestie te onderzoeken met behulp van een muismodel dat type 2 diabetes nabootst.

"Mijn argument was dat de juiste studies gewoon niet waren gedaan, dus ik besloot om de juiste studie te doen”, zei Graves.

Graves was co-auteur van de studie met Kyle Bittinger van et kinderziekenhuis van Philadelphia, die bekend was met microbiome analyse, samen met E Xiao van de Universiteit van Peking, die de eerste auteur was, en mede-auteurs van de Universiteit van São Paulo, Sichuan University, de Federale Universiteit van Minas Gerais en de Universiteit van Capinas. De auteurs raadpleegden Daniel Beiting van Penn Vet's Centre voor Host-Microbial Interactions en deed de metingen van het botverlies bij de Penn Center voor Spierziekten.

De onderzoekers begonnen met het karakteriseren van de orale microbiome van diabetische muizen in vergelijking met gezonde muizen. Zij vonden dat de diabetische muizen een soortgelijke orale microbiome hadden, net als hun gezonde tegenhangers, voordat ze waren bemonsterd en een hoge bloedsuikerspiegels of hyperglycemie ontwikkelden. Maar, zodra de diabetische muizen hyperglycemisch waren, werd hun microbiome anders dan dat van hun normale soortgenoten, met een minder diverse gemeenschap van bacteriën.

De diabetische muizen hadden ook parodontitis, waaronder een verlies van bot dat de tanden ondersteund en verhoogde niveaus van IL-17, een signaleringsmolecuul belangrijk bij immuunrespons en ontsteking. Verhoogde niveaus van IL-17 bij mensen zijn geassocieerd met periodontale ziekte.

"De diabetische muizen gedragen zich soortgelijk aan mensen die periodontale botverlies hadden en verhoogde IL-17, veroorzaakt door een genetische ziekte", zei Graves.

De bevindingen onderstreepte een verband tussen veranderingen in het orale microbiome en parodontitis, maar bleek niet verantwoordelijk voor ziekte. De onderzoekers ebben vervolgens microorganismen van de diabetische muizen naar normale kiemvrije muizen overgebracht, dieren die nooit zijn blootgesteld aan microben.

Deze muizen ontwikkelden ook botverlies. Een micro-CT scan onthuld dat ze 42 procent minder bot hadden. Ook ontstekingswaardes gingen omhoog bij deze muizen.

"We waren in staat om het snelle botverlies kenmerkend van de diabetische groep in een normale groep dieren terug te zien, gewoon door de overdracht van de orale microbiome”, zei Graves.

Met de microbiome nu betrokken bij het veroorzaken van de parodontitis, wilden Graves encollega's weten hoe. Verdacht was dat ontstekend cytokines, en specifiek IL-17, een rol speelden. De onderzoekers herhaalde de microbiome transfer experimenten, deze keer injecteren ze de diabetische donoren met een anti-IL-17 antilichaam voorafgaand aan de overdracht. De muizen die microbiomen van de behandelde diabetische muizen kregen, had veel minder ernstig botverlies in vergelijking met muizen die een microbiome transfer hadden ontvangen van onbehandelde muizen.

De bevindingen "tonen ondubbelzinnig aan" dat diabetes-geïnduceerde veranderingen in de orale microbiomen ontstekingsveranderingen die botverlies verergert bij parodontitis, schreven de auteurs.

Hoewel IL-17 behandeling effectief was bij het verminderen van botverlies in de muizen, is het onwaarschijnlijk dat een redelijke therapeutische strategie een sleutelrol kan zijn bij immuniteitsbescherming voor mensen. Maar Graves merkt op dat de studie het belang voor mensen met diabetes benadrukt om bloedsuikerwaardes te controleren en een goede mondhygiëne.

"Diabetes is een van de systemische aandoeningen die het meest nauw verbonden is met periodontale ziekte, maar het risico wordt aanzienlijk verbeterd door goede glycemische controle”, zei hij. "En een goede mondhygiëne kan het risico nog verder naar beneden brengen. "

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica