Is frisdrank slecht voor je brein?


En is light frisdrank nog slechter? Zowel suikerbevattende drankjes als de light versies hangen samen met versnelde veroudering van hersenen

BOSTON UNIVERSITY

Amerikanen zijn gek op suiker. Bij elkaar aten ze in 2016 bijna 11 miljoen ton suiker, aldus het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, waarbij een groot deel werd ingenomen in de vorm van zoete drankjes zoals sport- en frisdrank.

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een overmaat aan suiker – vooral de fructose in het drinken – je hersenen kan schaden. Uit gegevens van de Framingham Heart Study (FSH) bleek dat mensen die vaak suikerhoudende drankjes drinken meer kans lopen op een slechter geheugen, een kleiner hersenvolume en een aanzienlijk kleinere hippocampus, een hersengebied dat van belang is voor leren en geheugen.

Maar wacht nog even met weggooien van je zoete thee en grijp nog even niet naar een light frisdrank, want uit een vervolgonderzoek bleek dat mensen die dagelijks light-versies van frisdrank dronken bijna drie keer zo vaak een beroerte kregen of aan dementie leden dan degenen die dat niet deden.

De onderzoekers hebben er wel meteen bij vermeld dat deze bevindingen, die verschijnen in het tijdschrift Alzheimer’s and Dementia en in het blad Stroke, wel een correlatie aantonen, maar geen verband van oorzaak-en-gevolg. Hoewel ze waarschuwen tegen het drinken van al te veel light drankjes of suikerdrank, is er meer onderzoek nodig om vast te stellen of, en zo ja hoe, deze drankjes de hersenen nu eigenlijk beschadigen en hoeveel schade kan komen door onderliggende vasculaire problemen of diabetes.

“Deze studies zijn niet het laatste woord hierover, maar het zijn wel sterke aanwijzingen, uit veelzeggende data,” zegt senior auteur Sudha Seshadri, hoogleraar neurologie aan de Boston University School of Medicine (MED) en faculteitslid aan BU Alzheimer’s Disease Center. “Het ziet ernaar uit dat er niet veel goeds te melden valt over het drinken van suikerrijke drank, en het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen lijkt niet te helpen. Misschien moeten we wel weer gaan wennen aan dat doodgewone ouderwetse water.”

Matthew Pase, onderzoeker bij de afdeling neurologie van MED en bij de FSH, zegt dat een overmaat aan suiker al langer in verband wordt gebracht met cardiovasculaire ziektes en stofwisselingsziektes zoals obesitas, hartziektes en diabetes 2, maar dat er weinig bekend is over de langetermijneffecten op de menselijke hersenen. Hij koos suikerhoudende drank als een manier om de algehele suikerconsumptie te kunnen bestuderen. “Het is moeilijk om de algehele suikerinname uit voeding te meten,” zegt hij, “dus we gebruikten suikerbevattende drankjes om zo dicht mogelijk in de buurt te komen.”

Voor het eerste onderzoek, dat op 5 maart 2017 in Alzheimer’s and Dementia werd gepubliceerd, werden data onderzocht, waaronder resultaten uit MRI-scans en cognitieve tests, van ongeveer 4000 mensen uit de cohorten van tweede en derde generatie nakomelingen van de Framingham Heart Study deelnemers (de kinderen en kleinkinderen van degenen die in 1948 vrijwillig gingen meedoen aan de FHS). De onderzoekers keken naar mensen die meer dan twee keer per dag een suikerbevattende drank namen – het maakt niet uit of het ging om fris, fruitsap of andere non-alcoholische drank – of meer dan drie keer per week frisdrank dronken. Onder die ‘hoge inname’ groep werden vele tekenen van hersenveroudering gevonden, zoals een kleiner wordend hersenvolume, slechter episodisch (persoonlijke gebeurtenissen) geheugen en een geslonken hippocampus, allemaal risicofactoren voor een vroeg begin van Alzheimer. Ook bleek er samenhang te zijn tussen een hogere inname van light frisdrank – ten minste één per dag – met een kleiner hersenvolume.

In de tweede studie, gepubliceerd op 20 april 2017, hadden de onderzoekers, met gebruikmaking van data van het cohort oudere nakomelingen, specifiek gekeken of de deelnemers een beroerte hadden gehad, of een diagnose van Alzheimer hadden gekregen. Nadat op drie momenten, over zeven jaar verspreid, was gemeten wat de deelnemers dronken, werden de vrijwilligers 10 jaar lang gevolgd. De onderzoekers keken of bij 2.888 mensen van boven de 45 bewijs te vinden was van een beroerte en bij 1.484 mensen van boven de 60 werd gekeken naar dementie. Er werd verrassend genoeg geen correlatie gevonden tussen inname van suikerbevattende drank en beroerte of dementie. Er werd echter wel vastgesteld dat mensen die ten minste één glas light frisdrank per week namen bijna drie keer zo vaak een beroerte of dementie ontwikkelden.

Hoewel de onderzoekers rekening hielden met leeftijd, roken, kwaliteit van de voeding, en andere factoren, konden ze niet volledig corrigeren voor eventuele van tevoren bestaande aandoeningen zoals diabetes, die zich in de loop der jaren hadden kunnen ontwikkelen en waarvan bekend is dat ze een risicofactor zijn voor dementie. Zulke al bestaande aandoeningen kunnen de nieuwe bevindingen echter niet volledig verklaren.

“Het was nogal verrassend dat het drinken van light drank tot deze uitkomst leidde,” zegt Pase. Hij merkt op dat eerdere studies wel een verband hadden gevonden tussen inname van light frisdrank en het risico op een beroerte, maar nog niet met dementie. Hij voegt toe dat de studies geen verschil maakten tussen soorten kunstmatige zoetstoffen en dat ze geen rekening hielden met andere mogelijke bronnen van kunstmatige zoetstoffen. Hij zegt dat er verschillende hypotheses door wetenschappers naar voren zijn gebracht over hoe deze zoetstoffen schade kunnen berokkenen, van het veranderen van de darmbacteriën tot het veranderen van de perceptie van “zoet” in de hersenen. Maar, zo zegt hij, “er moet meer onderzoek gedaan worden om uit te zoeken wat de onderliggende mechanismes zijn.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica