Gebruik van E-sigaretten bij middelbare scholieren leidt tot roken van klassieke sigaretten

Volgens een grote studie uitgevoerd in 2 Canadese provincies en gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) wordt het gebruik van e-sigaretten bij middelbare schoolstudenten sterk geassocieerd met later roken van klassieke sigaretten.

"Hoewel onze studie sterk bewijs levert dat e-sigaretten in verband staan kennismaking met roken onder de jeugd, is het verband onduidelijk," zegt Dr. David Hammond, School of Public Health and Health Systems, Universiteit van Waterloo, Waterloo, Ontario. "E-sigaretten kunnen helpen om het roken opnieuw te normaliseren, maar de associatie tussen e-sigaretten en klassiek roken weerspiegelt gemeenschappelijke in plaats van een causale effecten: dezelfde individuele en sociale risicofactoren die het gebruik van e-sigaretten verhogen, kunnen ook de waarschijnlijkheid vehogen dat de jeugd later rookt. '

De studie omvatte 44 163 studenten in de graad 9-12 uit 89 scholen in Ontario en Alberta, Canada, die deelnamen aan de lopende COMPASS-studie. De onderzoekers keken naar het gebruik van e-sigaretten aan het begin van de studie in fase 1 (2013/14) en na de follow-up (2014/15, bij 87 scholen). Ze klasseerden studenten in 6 categorieŽn: huidige dagelijkse rokers, huidige occasionele rokers, voormalige rokers, experimentele rokers, puffers en degenen die nooit geprobeerd hadden te roken.

De studenten die in beide studiefasen e-sigaretten gebruikten tijdens de 30 dagen voor het begin van de studie hadden meer kans om klassieke sigaretten te roken en na 1 jaar te blijven roken; een bevinding die consistent was met andere soortgelijke studietypen. Tegelijkertijd is de prevalentie van roken licht afgenomen met de tijd: daarom, als e-sigaretten het roken van jongeren bevorderen, is de totale impact tot nu toe bescheiden.

ďDe jeugd kan e-sigaretten proberen te roken voordat ze paffen, omdat ze er makkelijker toegang toe hebben: de jongeren zouden wettelijk e-sigaretten kunnen kopen zonder nicotine, terwijl gewone sigaretten niet kunnen worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar", zegt Dr. Hammond .

Dit is een grote longitudinale studie waarbij informatie over dezelfde onderwerpen over verloop van tijd verzameld wordt. Soortgelijke studies zijn uitgevoerd in de VS, hoewel de tabakswetgeving in Canada verschillend is. In tegenstelling tot de VS heeft Canada geen nicotinebevattende e-sigaretten goedgekeurd voor verkoop in conventionele winkels zoals supermarkten, hoewel deze online beschikbaar zijn. E-sigaretten zonder nicotine vereisen geen voorafgaande goedkeuring en vormen een groter deel van de e-sigarettenmarkt in Canada in vergelijking met veel andere landen. Men verwacht dat Canada binnenkort nieuwe federale voorschriften voor e-sigaretten zal aankondigen.

Aangezien de studie in slechts 2 provincies werd uitgevoerd, is de extrapolatie van de bevindingen nationaal onverstandig. Daarnaast onderzocht de studie de rookinitiatie met betrekking tot e-sigaretten en niet de mogelijke impact van e-sigaretten op het stoppen met roken.

De auteurs merken op: "de bevindingen uit onze studie bieden ondersteuning voor beide partijen in het debat. Het is zeer aannemelijk dat 'gemeenschappelijke factoren' een aanzienlijk deel van de toename van sigarettenroken onder de e-sigaretgebruikers vertegenwoordigen. Het zou dwaas zijn om de mogelijkheid te verwerpen dat de vroege blootstelling aan nicotine via e-sigaretten het klassiek roken verhoogt. Het relatief belang van deze 2 factoren is niet eenvoudig en betekent een kritische uitdaging voor verder onderzoek. "

De auteurs stellen voor verder onderzoek te doen over het verband tussen rookinitiatie en nicotine-e-sigaretten in vergelijking met-e-sigaretten zonder nicotine.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag